Uspešno realizovan program „Finansijska pismenost“ u kom je učestvovalo preko 500 učenika 1Foto: Grupa za obrazovanje

Uporedo sa školskom godinom, završen je pilot projekat programa „Finansijska pismenost“, koji je organizovala Grupa za obrazovanje u 15 srednjih škola u 13 gradova u Srbiji.

Kako navode u saopštenju članovi ove grupe, evaluacija je pokazala da program donosi veliku vrednost pre svega mladima, ali i nastavnicima i mentorima, te da se od jeseni planira proširenje inicijative

„Otkrivanje poslovnog sveta, upravljanje kućnim budžetom, značaj štednje i ulaganja, ali i rizika, razumevanje poslovanja banaka i drugih finansijskih institucija umnogome utiču na poslovni i lični razvoj kako pojedinca tako i društva u celosti“, dodaje Grupa za obrazovanje.

Pilot program je obuhvatio 15 srednjih škola različitih profila u 13 gradova širom zemlje, i više od 500 učenika.

„Učenici su zahvaljujući svojim nastavnicima i mentorima iz kompanija uspešno savladali osnove finansijske pismenosti, kao i pojmove iz oblasti bankarstva, telekomunikacija i osiguranja koje će im doneti kvalitetnije kako poslovne tako i životne odluke. Kroz igru, interaktivne radionice, studije slučaja i timski rad naučili su da sagledaju svet finansija, zaštite podataka i planiranja svoje budućnosti“, kažu iz Grupe za obrazovanje.

S tim u vezi, direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić, napominje da je saradnja obrazovanja i privrede najpouzdaniji i najefikasniji način da dođe do valorizacije naučenog na tržištu rada.

„U ovom projektu smo otišli i dalje, edukujući učenike o elementima finansijske pismenosti spremamo ih i za profesionalni, ali i za život u opšte. Svi uključeni u program od menadžmenta i zaposlenih u kompanijama do profesora i direktora škola su na svakom koraku dodavali veći zamajac projektu. Veoma smo im zahvalni na otvorenosti i entuzijazmu. Istovremeno, deca su nas oduševila dijapazonom svojih interesovanja,” izjavio je Bjelotomić.

U saopštenju se dodaje da su rezultati pilot programa otvorili put širenju programa na još veči broj škola, nastavnika i kompanija koji donose bolje obrazovanje za više dece u celoj zemlji već od nove školske godine.

Organizacije koje čine Grupu za obrazovanje su Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Inicijativa „Digitalna Srbija“ i organizacija Dostignuća mladih u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari