Usvojen predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o PIO 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim će između ostalog, kao što je obećano, biti ukinut Zakon o smanjenju penzija najkasnije 30. septembra 2018. godine, navodi se u saopštenju Vlade.

Među brojnim izmenama Zakona o PIO ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti bez umanjenja. Dospele, a neisplaćene penzije zaključno sa penzijama za septembar 2018. godine isplatiće se u skladu sa odredbama Zakona o privremenom uređivanju načina isplata penzija.

Novim zakonom biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije.

Pored toga, biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž), koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se „penali“ za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa beneficiranim stažom. Ovo će se povoljno odraziti na visinu penzije ovih penzionera.

U cilju zaštite suštine prava na snižavanje starosne granice najviše do 50 godina života za osiguranike koji rade na poslovima sa maksimalnim stepenom uvećanja staža osiguranja (12-18) i sprečavanja mogućih zloupotreba, propisuje se da je za ove osiguranike uslov za ostvarivanje navedenog prava na snižavanje starosne granice do 50 godina života, da imaju navršene 2/3 staža osiguranja na poslovima sa maksimalnim stepenom uvećanja staža osiguranja, u odnosu na ukupan staž osiguranja navršen na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Obećali smo da ćemo ukinuti Zakon o smanjenju penzija kada se finansijski stabilizuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. On je sada stabilan jer ga država dotira sumom koja je ispod nivoa koji traži Međunarodni monetarni fond. Penzioneri su veoma važni za Vladu Republike Srbije i trudićemo se da im omogućimo najbolje uslove. Ovo je prvi zakon od 2001. godine, a bilo je tačno 5 izmena i dopuna do sada, koji ima sve pozitivne izmene koje su u korist penzionera i budućih penzionera“, rekao je ministar Zoran Đorđević.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO stvoren preduslov za uvećanje penzija.

Kao što smo i obećali, prve uvećane penzije su oktobarske, a biće isplaćene u novembru. Veoma smo zadovoljni što smo za ovo uvećanje imali dovoljno novca u budžetu, tako da nije bilo potrebno da radimo rebalans. Naši najstariji sugrađani su zaslužni za uspešne reforme koje smo sproveli, i zahvaljujući njima sada imamo stabilne javne finansije. Na tome ćemo im uvek biti zahvalni.“

Ovim zakonom, takođe će biti ukinuto 16 obrazaca, među kojima je i M4 obrazac, prestaje da važi ovlašćenje Fonda da vrši prinudnu naplatu na ime neuplaćenih doprinosa obustavom 1/3 penzije osiguranicima koji su sami obaveznici uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali se i uspostavljaju penzionerske kartice.

Takođe, među novinama je i utvrđivanje načina određivanja godišnjeg ličnog koeficijenta za osiguranike koji u matičnoj evidenciji nemaju utvrđene podatke o zaradi (vojni osiguranici i raseljena lica). Takođe, smanjiće se i broj privremenih rešenja promenom načina obračuna poslednje godine staža osiguranja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Usvojen predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o PIO”

  1. Vucic ce ostati poznat kao premijer koji je cetiri godine protivustavno otimao penzije, a bpBrnabicka ka premijerka koja je naredila da se sa tom otimacinom prekine!

  2. Logicno je da penzioneri hoce povecanje, ali budemo realni, ne moze sad neko zanemariti stanje u drzavi i ekonomske faktore.

    • Није посао пензионера да размишљају о економском стању државе кад смо радили ми смо о томе размишљали, а посао је државе да обезбеди уредне исплате пензија које свакако зарађено а не да ставке буџета попуњава од смањења пензија то нема нигде на свијет. да пензионери пуне буџет.

  3. napravte obrazac po kom ce svaki gradanin lako izracunati penziju evo predloga:godine zivota odlaska u penziju X godine aktivnog radnog staza X
    skolska sprema= penzioni koeficijent x penzioni dinar koji ima istu vrednost za sve penzionere=penzija.sadasnji nacin isplate je lopovski. nije postojala javna rasprava pa je ovo jos jedna pljacka i prevara politickih partija koje su najveci dusmani drzave i naroda.nosioci vlasti su nezrele sildzije i ratni profiteri koji i ne znaju da neznaju.njima je jedino pljacka prevara i otimacina jedini motiv bavljenja politikom. gde je drzavni sektor zaradio tolike penzije,ako je privreda primala male zarade.ne postoje kriterijumi isti za sve,vec privelegovani i porobljenit tj.banditi i robovi to je srbija na pocetku 21 veka.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.