Usvojen Zakon kojim se poboljšava položaj sezonskih radnika 1Foto: Bojan Cvejić

Zakonom o pojednostavljenju radnog angažovanja na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, koji je danas usvojen u Skupštini Srbije, biće obezbeđen bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavljen način njihovog prijavljivanja u poljoprivredi putem elektronske platforme.

Ovim zakonom definisani su i poslovi na kojima se angažuje sezonski radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera.

Zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine i za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Za vreme obavljanja sezonskih poslova radnik se ne briše iz evidencije nezaposlenih, niti mu se obustavlja isplata novčane naknada Nacionalne službe za zapošljavanje koju je ostvario za vreme privremene nezaposlenosti. Novčana naknada za rad sezonskom radniku obračunava se i isplaćuje po radnom času, najmanje u iznosu minimalne cene rada.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca kojim se, kako je u raspravi objasnio ministar rada Zoran Đorđević, pojednostavljuje postupak izdavanja radne dozvole za zapošljavanje, a u cilju daljeg razvijanja povoljnog poslovnog okruženja i privlačenja investicija. A izmenama i dopunama Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiiti, koji je takođe usvojen većinom glasova u parlamentu Srbije previđeno je, prema rečima ministra Đorđevića, ukidanje zakonske obaveze poslodavca da dostavlja ministarstvu nadležnom za rad obaveštenja o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari