Uvek ću braniti ugled Zavoda za statistiku 1Miladin Kovacevic RZS foto Medijacentar

Dragi gospodine Miloševiću,

Započeću moju završnu reč narodnom izrekom – „Ko priznaje, pola mu se prašta“ i laknulo mi je, kao verujem i čitavoj stručnoj javnosti, da u vesti o potrošačkoj korpi koju ste objavili nije bilo reči o malicioznoj nameri Vas i vaše ekonomske redakcije već, kako ste sami priznali, samo o neznanju i previdu.

Međutim, u navedenoj narodnoj izreci ističem ono „pola“ jer me za onu drugu polovinu još uvek muče nedoumice.

Nedoumica, recimo, kako niste videli to upozorenje o promeni metodologije i kako vam to upozorenje nije pobudilo čisto naučno-stručnu sumnju da nešto nije u redu sa podacima koje ste nameravali da objavite.

Nedoumicu mi izaziva i činjenica da, kada ste već napisali ovu vest i spremili prvu stranu Danasa, niste zastali i zapitali se o logičnosti podataka koje ste objavili. No, ovo nije izuzetak i u Vašim i drugim novinama i tabloidima bilo je svakojakih statističkih „kikseva“ i „bisera“ raznoraznih ekonomskih „eksperata“ upravo zbog razuzdane želje za političkim senzacionalizmom bez logičke i zdravorazumske provere statističkih i ekonomskih podataka i iskaza koji se iznose u javnost. U tom smislu ide moja sugestija da, naročito kada vest koju želite da objavite na prvoj strani, zatražite konfirmaciju podataka od RZS-a ili druge institucije čije podatke upotrebljavate.

Štaviše, legitimno je (mada ne i moralno) i da zloupotrebljavate podatke u političke svrhe (ako smatrate da je to profitabilna politika vaše kuće), ali, nemojte očekivati od RZS-a da će vam ćutanjem davati podršku u tome pogotovu kada koristite naše podatke. U tom smislu, i ova vaša brljotina sa potrošačkom korpom je dobro upozorenje da u ovakvim zloupotrebama (ne kažem da je u Vašem slučaju toga bilo) budete oprezniji i ne dajete suprotnoj strani (koja god da je) priliku za podsmeh i opravdanu indignaciju.

Što se tiče naše polemike sa gospođom Popović koju spominjete, i tu je, kao i u vašem slučaju bilo problema sa „previdima“ jer je drama sa „podacima o BDP-u koji su nestali“ (tačnije serijom tada još uvek nerevidiranih podataka od 1995. do 2004. koji nisu ni mogli biti objavljeni), bila veštački konstruisana, budući da smo u dva navrata u našim saopštenjima dali objašnjenje gde su ti podaci tj. obavestili smo javnost kada će se u novom, revidiranom obliku pojaviti. Dakle, pomenuti podaci nigde nisu bili „nestali“ niti je bilo govora o bilo kakvim zloupotrebama, „prikrivanjima“ i „štelovanjima“ od strane RZS-a koje se takvim i sličnim senzacionalističkim novinskim natpisima po pravilu impliciraju i sugerišu čitaocima

Međutim, nije problem da Vama i drugim našim kritičarima odgovaramo na ovakve „kikseve“ i „previde“ pogotovu kada su, kao u vašem slučaju nenamerni i bez zlih namera, ali je problem što oni po pravilu služe kao „davanje fora“ i „municija“ za maliciozne, neopravdane i neosnovane napade na RZS u političkom prepucavanju, čime se, zarad bednih političkih poena, ugled i status jedne državne institucije koja prednjači u evrointegracijama i razvojnim aktivnostima (i pohvalama i podršci koje za to dobija sa svih strana) bespotrebno ruži i ugrožava. Otuda moja potreba i, reći ću i obaveza da predupredim bilo kakvu političku zloupotrebu statističkih podataka koja po pravilu sledi nakon ovakvih naivnih i nenamernih „previda“.

Žao mi je što ste se osetili povređeni mojim „vokabularom“, ali on je kustomiziran spram iskrenosti, stručnosti i, naravno, intenciji i vokabularu mojih adresata tj. kritičara. Budite uvereni da ću i ubuduće uvek zdušno reagovati i braniti najpre i pre svega ugled RZS-a, a, bogami, odgovaraću i na napade na moju malenkost, koja se, kao što vi sami kažete, „u propagandne svrhe“ po pravilu izjednačava i poistovećuje sa institucijom koju sa ponosom vodim.

Autor je direktor Republičkog zavoda za statistiku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari