Uzurpacija nadležnosti, gaženje institucija - a dijalog kroz prozor 1Foto: Printscreen Pink tv

Socijalno ekonomski savet Republike Srbije osnovan je 2001. godine, a zakon o SES donet je 2004. godine. Jedno od glavnih nadležnosti ove institucije je određivanje minimalne zarade, a nju u pregovorima utvrđuju sindikati, poslodavci i Vlada.

Propisano je i do kada treba da odredi minimalac za narednu godinu (15. septembar tekuće godine), a i da Vlada određuje minimalac ako se poslodavci i sindikati ne dogovore.

Ipak, to je samo slovo na papiru, a i kao što je jedan poznati predsednik rekao „nećemo se držati zakona kao pijan plota“, pa je tako aktuelni predsednik Srbije odlučio da radnicima i vlasnicima preduzeća olakša muke i umesto njih donese odluku o visini minimalca.

Jeste da funkcija predsednika države nema ama baš nikakve veze sa minimalcem, ali to nije sprečilo Vučića da tokom obilaska deoni(či)ce autoputa prema Prištini, da saopšti i jednima i drugima šta će da se dogovore u predstojećem dijalogu.

Predstavnici sindikata i Unije poslodavaca o svom dogovoru saznali su u direktnom prenosu sa autobusa bez krova koji je jezdio po pet kilometara autoputa koji se pravio poslednje dve godine.

Što se tiče samog povećanja minimalca na 400 evra ili oko 47.000 dinara po sadašnjem deviznom kursu, deluje da je ono visoko, 17,5 odsto. Međutim, kada uračunamo ovogodišnju inflaciju koju NBS projektuje da iznosi u proseku 12-12,5 odsto, to znači realni rast minimalne zarade od svega pet odsto.

Uzurpacija nadležnosti, gaženje institucija - a dijalog kroz prozor 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Minimalna potrošačka korpa je u aprilu (poslednja objavljena) iznosila 51.037 dinara, a koliko će koštati u januaru sledeće godine od kada novi minimalac stupa na snagu možemo samo da nagađamo. Već dugo je cilj sindikatsa da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom korpom.

Za tako nešto bi trebalo da minimalac skoči za 27 odsto, što je treba pošteno reći, neizvodljivo, jer bi udarac na troškove preduzeća, posebno onih u nerazvijenim područjima gde veliki broj radnika upravo prima minimalac. bio ogroman i izvesna bi bila serija bankrota i masovnih otpuštanja.

S druge strane, jasno je da se sa minimalcem ne može sastaviti kraj sa krajem, a procene sindikata je da takvih ima više od 300.000 ljudi. Sa poskupljenjima poslednje dve godine i to najviše hrane i energije, što čini najveći deo njihove potrošačke korpe, pitanje je da li je ovih 400 evra dovoljno za išta više od pukog preživljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari