Veselinović (Sloga): Bezbednost radnika prioritet, utvrditi odgovornost za nesreću u fabrici Mei Ta 1Foto: BETA/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO)

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović danas je zatražio da nadležne institucije hitno utvrde kako se dogodila“ nesreća u obrenovačkoj fabrici Mei Ta u kojoj je jedan radnik poginuo a drugi teško povređen, i ko snosi odgovornost.

„U jučerašnjem saopštenju kompanije Mei Ta Europe tvrde da se ovakav ‘akcident’ nije desio u drugim zemljama gde posluju. Koju tehnologiju oni koriste u Srbiji i da li je, pored eksploatacije jeftine radne snage, žrtvovana i bezbednost naših radnika“, upitao je Veselinović.

Zatražio je da nadležni organi i Ministarstvo rada preduzmu mere kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za rad radnicima u stranim kompanijama, kažnjavanje i sankcionisanje, posebno kineskih kompanija, i da se garantuje bezbednost svakog radnika u Srbiji.

Veselinović je ocenio da je najodgovornija aktuelna vlast „koja godinama unazad sve više podilazi stranim investitorima, subvencionišući ih milionima evra, kao i kompaniju Mei Ta gde je bezbednost radnika upitna, a posebno zbog brojnih žalbi na bezbednost zaposlenih u svim kineskim kompanijama koje posluju u našoj zemlji“.

Grupacija Mei Ta Europe zapošljava 3.000 ljudi u Srbiji, bavi se proizvodnjom delova za auto industriju i već je, kako je podsetio Veselinović, bila u žiži javnosti zbog nepropisno odlaganja opasnog otpada kod Obrenovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari