Vesić: Aerodrom će povećati plate radnicima, manjak 100 ljudi na sortiranju prtljaga 1foto (BETAPHOTO/MSGI SRBIJE/Predrag Mitić)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objavio je na svom Tviter nalogu da su mu predstavnici Vansija predstavili plan za rešavanje problema gužvi i kašnjenja letova na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

„Mogu da konstatujem da se situacija na aerodromu značajno poboljšala u odnosu na prethodnu sedmicu, ali da još uvek nije dovoljno dobra. Predstavnici Vansija izložili su mi plan mera koji planiraju da preduzmu kako bi se situacija na aerodromu normalizovala u što skorijem roku“, poručio je Vesić.

On je rekao da će Aerodrom Beograd povećati plate zaposlenima u sortirnici, odnosno onima koji rade na sortiranju i prenosu prtljaga, gde i postoji najveći problem.

„Konstatovan je manjak od oko 100 ljudi. Kompanija Vansi je obećala na sastanku da će zaposleni u sortirnici, sa uvećanjem i bonusima, tokom sezone moći da zarade i do 117.000 dinara, odnosno do 1.000 evra. Do sada je neto plata za ovaj posao bila oko 60.000 dinara. Kompanija će ponovo pozvati sve koji imaju sertifikate kako bi što pre nadoknadili nedostatak broja ljudi. Takođe, kompanija je najavila i bonus dobrodošlice od 60.000 dinara za tri meseca za svakog novozaposlenog“, poručio je Vesić dodajući da Vansi već ima na čekanju oko 50 zainteresovanih, koji su u fazi bezbednosne provere.

Na aerodromu Nikola Tesla, zaključno sa današnjim danom, zabeležen je 3.146.171 putnik dok se do kraja godine očekuje više od sedam miliona – što će, prema Vesićevim rečima, biti istorijski rekord.

On je tvitovao da je Er Srbija uvećala broj letova za 40 odsto, Viz er za 109 odsto, Flaj Dubai za 193 procenta, Turkiš erlajns za 80, a Austrijan erlajns za 42 odsto.

„Sve kompanije uvećavaju učešće na beogradskom aerodromu, što je dobro, ali aerodrom mora da bude spreman za to. Kompanija je iznela žalbu da dugo traje bezbednosna provera potencijalnih zaposlenih, što ćemo se potruditi da ubrzamo, naravno ne nauštrb bezbednosti, kako bi taj proces provera umesto do 60 dana trajao nekoliko sedmica.

Zajednički moramo da postignemo da aerodrom radi normalno. Poručio sam predstavnicima kompanije Vansi da svi putnici, kao i svi zaposleni moraju da budu tretirani kao u svim drugim zemljama. Takođe, istakao sam da treba da razmisle o uvođenju redara, koji bi bili na usluzi putnicima, što je praksa koja postoji i na drugim aerodromima“, poručio je Vesić.

„Moram da istaknem da je zamena teza da su planovi Er Srbije doveli do problema na samom aerodromu, jer je kompanija Vansi znala za povećanje broja letova i domaćeg, ali i stranih avio-prevoznika.
Er Srbija je imala probleme 17. i 18. juna, koji su prevaziđeni, tako da svi koji su kupili karte za letove nacionalne avio kompanije ne treba da brinu, jer će bez problema moći da ih iskoriste“, navodi se u Vesićevoj poruci uz zaključak da je Er Srbija najbrže rastuća regionalna kompanija u ovom delu Evrope „koja prošle godine nije primila ni dinar subvencije iz budžeta i ponos je naše zemlje“.

Vesić je najavio i da će imati na nedeljnom nivou sastanke sa predstavnicima Vansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari