Vesić: Završetak deonica auto-puta od Sremske Rače do Кuzmina do kraja godine 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je danas u Banjaluci da će Srbija do kraja godine završiti svoju deonicu auto-puta od Sremske Rače do Кuzmina, dok će u Rači biti uspostavljen integrisani granični prelaz, koji će biti pušten u rad 2025. godine.

„Izuzetno smo ponosni na to što imamo četiri saobraćajne veze između Srbije i Republike Srpske. Prva je deonica autoputa Sremska Rača-Кuzmin, dužine 18 kilometara, kao i most preko Save koji je potpuno završen“, kazao je Vesić u razgovoru sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem o daljem unapređenju saradnje i zajedničkim infrastrukturnim projektima, saopštilo je ministarstvo.

Dodao je i da se gradi i auto-put Ruma-Šabac, te se nastavlja sa brzom saobraćajnicom do Loznice, sa dva kraka prema Republicu Srpskoj, preko Badovinaca i Šepka kod Zvornika.

Vesić je podsetio i da se završava auto-put do Požege, odakle će se jednim auto-putem ići prema Dugoj Poljani i Crnoj Gori, dok će drugi auto-put voditi prema Кotromanu, odnosno Višegradu.

Vesić i Čubrilović su ocenili da Srbija i Republika Srpska nikada nisu imali bolju saradnju.

Čubrilović je naglasio da su infrastrukturni projekti izuzetno važni za regionalno povezivanje, dodavši da Republika Srpska sa svoje strane čini sve da se poveže sa Srbijom što kvalitetnijom putnom infrastrukturom.

„Republika Srpska je opredeljena da širi mrežu auto-puteva, a regionalno saobraćajno povezivanje je jedan od prioriteta Vlade RS. Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo je kapitalan projekat, koji će ubrzati i pomoći unapređenju putne infrastrukture i komunikacije, ali i privrednog razvoja. Uvereni smo da će projekti biti završeni u predviđenom roku“, rekao je Čubrilović.

Na sastanku je istaknuto da će se raditi i rekonstrukcija železničke pruge Beograd-Ruma-Zvornik-Doboj-Sarajevo, što će biti zajednički projekat železnica Srbije, RS i Federacije BiH.

Bilo je reči i o unapređenju saradnje u oblasti vazdušnog saobraćaja i mogućnosti povećanja broja letova na relaciji Beograd–Banjaluka.

Кada je reč o aerodromu Trebinje, ministri su naglasili da se intenzivno sprovode sve aktivnosti na realizaciji tog projekta, kao objekta od strateškog značaja za RS i Srbiju, te da se za naredne korake čeka odluka sa nivoa BiH – potpisivanje Memoranduma o razumevanju na izgradnji aerodroma između Saveta ministara BiH i Vlade Srbije.

Ministri su razgovarali i o unapređenju saradnje Auto-moto saveza Republike Srpske i Auto-moto saveza Srbije, unapređenja pružanja pomoći na putu i prevencije bezbednosti saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari