Visoki funkcioneri izbegavaju kineski Šandong 1

Iako izvori bliski kineskoj kompaniji Šandong sumnjaju da je razlog za nepojavljivanje visokih predstavnika Ministarstva građevinarstva na svečanosti povodom završetka jedne faze izgradnje tunela „Brančići“ na Koridoru 11, ljutnja resorne ministarke Zorane Mihajlović zbog kašnjenja i težnja da se ta kompanija isključi iz daljeg posla, nadležni u tom ministarstvu demantuju takve spekulacije.

Kako tvrdi naš izvor, Šandong je posao na izgradnji sekcije 5 Koridora 11 na deonici Lajkovac – Ljig dobio u januaru 2015. godine. U subotu 26. avgusta završena je jedna faza izgradnje tunela „Brančići“ odnosno probijena je jedna cev dugačka 950 metara što se u takvoj vrsti poslova smatra značajnim poduhvatom. Stoga je povodom toga izvođač radova priredio prigodnu svečanost na kojoj, kako kaže naš izvor, nije prisustvovao niko od visokih zvaničnika resornog ministarstva.

– Šandong je već prekoračio jedan rok za izgradnju na ovoj deonici. Ministarstvo građevine je odobrilo novi rok koji ističe u novembru. Kako sada stvari stoje a potrebno je da se, između ostalog, probije još jedna cev u tunelu dugačka 950 metara, teško je da će radovi biti završeni dotad. Stoga je Šandong zvanično zatražio novo odlaganje završetka posla na izgradnji sekcije 5 Koridora 11, ali do danas nije stigao nikakav odgovor iz Ministarstva građevinarstva – ističe naš izvor. On naglašava da s obzirom da je ministarka Zorana Mihajlović svojevremeno kritikovala tu kompaniju zbog kašnjenja na drugoj deonici Koridora 11 – sekcije 3, kod tog izvođača radova postoji bojazan da je ministarka ljuta na Šandong i da se na zahtev te kompanije za prolongiranje okončanja radova zato ne odgovara. Takođe, u kineskoj kompaniji sumnjaju da Ministarstvo građevinarstva želi da im ukine ugovor i na taj način onemogući da posao završe do kraja.

Naš izvor kaže da postoje subjektivni razlozi koji padaju na teret Šandonga zbog kašnjenja radova ali da su prisutni i objektivni a to je kašnjenje u dobijanju potrebnih građevinskih dozvola. To je i jedan od razloga zbog koga su Kinezi tražili novo odlaganje roka za okončanje radova.

Sa druge strane u Ministarstvu građevinarstva za Danas demantuju da postoji bilo kakva ljutnja ili namera da se Šandong ukloni iz dalje realizacije izgradnje Koridora 11. Isto tako u tom ministarstvu ističu da su njegovi predstavnici učestvovali na svečanosti povodom završetka izgradnje jedne faze tunela „Brančići“, ali nisu precizirana imena tih službenika niti njihove pozicije u resornom ministarstvu.

– Radovi na infrastrukturnim projektima nisu mesto na kojima se stvari rešavaju ljutnjom, već dogovorima kako bi se završio posao. Deca se ljute, a ozbiljni i odgovorni ljudi rešavaju probleme. Izvođač kasni na ovim deonicama, to je i ministarka jasno videla tokom vanredne kontrole i sada zajedno sa kineskim ambasadorom Li Mančangom, koji ulaže veliki trudi i napor, pokušavamo da pomognemo da se posao završi. Nema ljutnje, već se ovde isključivo radi o tome da li kompanije poštuju ugovor bez obzira da li je reč o domaćim ili stranim – navode u Ministarstvu građevinarstva. Takođe, potvrđuju da je Šandong uputio zvanična potraživanja odnosno odštetne zahteve koje nadzorni organ pažljivo analizira i nakon toga ukoliko ne bude bilo saglasnosti, slede pregovori o odštetnim zahtevima. Tek nakon sprovedene kompletne procedure može se govoriti o tome da li će i u kom obimu biti prihvaćen to jest odbačen neki od odštetnih zahteva, odnosno da li će Šendongu biti odobren dodatni rok za završetak posla.

Na pitanje da li će Šandong ako ne ostvari rokove koji su mu dati plaćati penale ili će mu posao biti oduzet, u resornom ministarstvu kažu da to zavisi od više faktora, između ostalog i od toga kako će biti rešeni odštetni zahtevi. U ovom kao i u slučaju svih drugih kompanija koje rade u Srbiji primenjivaće se zakoni koji važe u našoj zemlji, kao i najviši međunarodni propisi koji se tiču poštovanja ugovora, kažu u Ministarstvu građevinarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari