Vlada će odlučiti o sudbini aerodroma 1Foto: Medija centar

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković (SNS) ponovo je kritikovao novu inicijativu opštine Čajetina da se užički aerodrom Ponikve što pre otvori za redovne komercijalne letove, poručivši da će o sudbini tog aerodroma odlučiti Vlada Srbije.

Naime, na inicijativu opštine Čajetina i njenog predsednika Milana Stamatovića (SNP), u petak u Beogradu potpisan je protokol o saradnji između lokalnih samouprava i privredno-turističkih organizacija Zlatiborskog okruga, kojim je zatraženo da se pokrenu aktivnosti kako bi se aerodrom Ponikve što pre otvorio za redovne komercijalne letove.

Stamatović je pojasnio da potpisnici protokola traže od Ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture da u budžetu za 2017. godinu obezbedi oko pet miliona evra za završetak radova na tom aerodromu.

– Sredstva su potrebna za obnovu piste, postavljanje ograde i rasvete i to bi trebalo da bude posao nadležnog ministarstva, dok bi aerodromom upravljale lokalne samouprave – kazao je Stamatović. On je dodao da je tim protokolom predviđeno i formiranje radne grupe koja bi trebalo da sprovede pravnu proceduru tokom koje bi sadašnje JP Aerodrom Ponikve, čiji je vlasnik Grad Užice, promenilo status u regionalno preduzeće, koje bi osnovale lokalne samouprave iz Zlatiborskog okruga.

Međutim, čajetinsku novu inicijativu osudio je užički gradonačelnik.

– Postupak Milana Stamatovića je nepristojan, jer se ne konsultuje sa rukovodstvom Grada Užica u čijem je vlasništvu JP Aerodrom Ponikve i njegove postupke smatram samopromocijom – rekao je Petković, aludirajući na Stamatovićevu kandidaturu za predsednika Srbije.

Posebno istakavši to da je to javno preduzeće u vlasništvu Užica, Petković je poručio da je „neprirodno da neka druga lokalna samouprava inicira bilo kakve poteze u vezi sa stavljanjem u funkciju tog aerodroma“.

– Zaista nije normalno ne pozvati gradonačelnika Užica, ko god da je, i dogovoriti se s njim pre svih akcija o imovini koja je vlasništvo Užica – rekao je Petković.

Istakavši da užičko rukovodstvo pokušava da pronađe načine da osposobi taj aerodrom za redovne komercijalne letove i da u te aktivnosti uključi sve zainteresovane opštine, pa i Čajetinu, Petković je ocenio da bi „priča o regionalizaciji aerodroma trebalo da se vodi preko načelnika Zlatiborskog upravnog okruga, koji je sve to pokrenuo“.

– Ja sam njima, da ne bih bio nepristojan, u ime građana Užica, dostavio pristojno pismo u kome sam naveo da nemamo ništa protiv učešća i opštine Čajetina i drugih opština, ali da ovo nije momenat kada možemo da pričamo detaljnije o tome. To pitanje može da se reši jedino u kontaktima Grada Užica i nadležnog ministarstva i uz neophodnu pomoć vlade – poručio je gradonačelnik Užica.

Antrfile: Prodaja aerodroma?

– Ponuda jedne kompanije iz Saudijske Arabije o kupovini aerodroma je stigla u vladu. Gradska vlast kontaktira sa ministarstvom kako bi se obezbedio novac naredne godine za njegovo stavljanje u funkciju, a da li će aerodrom biti prodat odlučiće Vlada Srbije – poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari