Vlada planira zaduživanje od 165 miliona evra za izgradnju toplovoda 1Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Za izgradnju toplovoda od Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu do toplane u Novom Beogradu Vlada Srbije planira da se zaduži oko 165 miliona evra kod kineske Export-Import banke, a izvođač radova biće takođe kineska kompanija „Power Construction Corporation of China“, piše Nova ekonomija.

Kako je predviđeno predlogom zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu koji je usvojila Vlada Srbije, a koji treba da bude usvojen u Skupštini Srbije, rok dospeća kredita je 15 godina uključujući i period počeka od tri godine.

Godišnja kamatna stopa je varijabilna – šestomesečni Euribor plus fiksna marža od 2,7 odsto.

Provizija na nepovučeni deo kredita je 0,5 odsto godišnje na neiskorišćena kreditna sredstva. Udeo kineskih usluga kao što su kineska kineska oprema, materijali, tehnologija, kao i usluge rada, menadžment, projektovanje, revizija, konsultacije vođenih u okviru projekta, u ukupnom iznosu ugovora ne sme biti manji od 15 odsto, navodi se u ugovoru.

Vlasnik/naručilac projekta je javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane i grad Beograd, na koje će Republika Srbija u kasnijoj fazi postupka, posebnim ugovorom preneti odobrena sredstva na korišćenje i precizirati podelu prava i obaveza između svih učesnika u projektu izgradnje toplovoda, navodi se u obrazloženju predloga zakona.

Takođe se ističe da je zakonom o budžetu Srbije za 2020. godinu planirano zaduživanje kod kineskih banaka radi finansiranja 85 odsto vrednosti ovog projekta, dok će preostalih 15 odsto obezbediti srpska strana.

Realizacija projekta izgradnje toplovoda od Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu do toplane na Novom Beogradu, dogovorena je na osnovu Memoranduma o razumevanju koji su potpisali Ministarstvo rudarstva i energetike, grad Beograd, Beogradske elektrane i „Power Construction Corporation of China“ 7. juna 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari