Vlada Srbije donela odluku da se iz robnih rezervi proizvođačima hleba dodatno podeli 42.000 tona brašna „T-500” 1Foto FoNet Ana Paunković

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojena je, između ostalog, izmenjena Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500” u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe, navodi se u saopštenju Vlade.

To je, ako su naveli, važno za snadbevanja potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija i zato je produžen period važenja Uredbe do 30. novembra 2023. godine.

Takođe, kako se dodaje, imajući u vidu da se nastavlja ograničenje cene ove vrste hleba, Vlada je donela odluku da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hleba, koji koriste brašno „T-500”, dodatno podeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti podeljeno ukupno 74.000 tona brašna.

Vlada je usvojila i Predlog odluke o izmeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, kojom je plaćanje povećanog iznosa posebne dažbine za evaporisano mleko, sir i urdu, osim za surutku, produženo do 31. oktobra 2023. godine.

„Usled velikog skoka uvoza mleka i mlečnih proizvoda u odnosu na prethodne godine, došlo je do pada otkupne cene mleka na domaćem tržištu što je kao rezultat imalo pad proizvodnje mleka i smanjenje stočnog fonda, odnosno mlečnih grla krava. U međuvremenu, situacija je počela postepeno da se stabilizuje, ali je potreban još jedan period kako bi se definisala otkupna cena kojom će proizvđači biti zadovoljni, obezbedio nesmetan i stabilan priliv mleka u mlekare i nesmetano snabdevanje tom namirnicom“, navodi se u saopštenju.

Na sednici je, takođe, doneta i izmenjena Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Srbiji, kojom je predviđeno da se za još godinu dana produži rok za njihovo zapošljavanje i ostvarivanje prava na podsticaje i isplatu podsticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari