Vlada Srbije smanjila subvenciju za osiguranje useva u pet okruga: Poljoprivrednici šokirani i ogorčeni 1Foto: Privatna arhiva

Poljoprivrednici iz Užica i okoline ogorčeni su uredbom kojom je Vlada Srbije, bez najava, smanjila subvenciju za osiguranje useva sa 70 na 40 odsto u pet okruga, među kojima je i Zlatiborski okrug.

Do pre nekoliko godina, poljoprivrednici su dobijali tu vrstu subvencije u iznosu od 40 odsto. Nakon toga, ona je povećana na 70 odsto u pet okruga (Zlatiborskom, Moravičkom, Podunavskom, Šumadijskom i Kolubarskom), zbog učestalih šteta od grada i drugog nevremena.

Najnovijim izmenama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu, koja je usvojena 17. marta ove godine, a za koju mnogi poljoprivrednci ne znaju, Vlada Srbije je subvenciju izjednačena u celoj zemlji i ona sada iznosi 40 odsto i u pet navedenih okruga.

U toj uredbi piše da se u ovoj godini, podsticaji za tu namenu „isplaćuju u maksimalnom iznosu od 40 odsto plaćene premije osiguranja, odnosno u maksimalnom iznosu od 45 odsto plaćene premije osiguranja u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi“.

Osim poljoprivrednika, koji će, ako ta uredba opstane, izdvajati mnogo više novca za osiguranje koje je, kao i sve ostalo, značajno poskupelo od prošle godine, nezadovoljne su i osiguravajuće kuće, jer će imati manji broj osiguranika.

Danas saznaje da su se pojedine osiguravajuće kuće prošle sedmice obratile  Ministarstvu pljoprivrede i tražile objašnjenja, ali odgovore nisu dobile.

Ogorčeni poljoprivrednici

Stevan Radojević, poljoprivrednik iz užičkog sela Buar, koji duže od 35 godina uzgaja maline na više od dva hektara, kaže za Danas da je za spornu uredbu saznao slučajno, od poznanika.

„Ogorčen sam i ja i ostali poljoprivrednici. Prošle godine sam osigurao deo malina, a ostatak je uništio grad.  Ako nova uredba opstane, neću osigurati malinjake ili ću osigurati beznačajan deo“, kaže za Danas Radojević i navodi da malinarima to nije jedini problem, već i to što su poskupeli đubrivo, osiguranje za više od 50 odsto, sredstva za zašitu, a povećane su i dnevnice za berače.

Razgovarao je sa drugim poljoprivednicima i kaže da su mu rekli da ni oni ove godine neće osiguravati veće količine useve.

„Vlast radi šta hoće i omalovažava seljaka. Puna su im usta sela, seljaka i  poljoprivrede, ali evo šta nam rade“, ogorčen je užički voćar.

Za spornu uredbu, tvrdi, nisu znali ni u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Užicu.

„Zašto se ta uredba krije i zbog čega o njoj nema vesti u medijima“, pita se Radojević.

Dobrivoje Radović, voćar iz Prilika, kod Ivanjice, koji je i predsednik Asocijacije udruženja proizvođača malina i drugog jagodastog voća Srbije, kaže da nije čuo za navedenu uredbu.

Vlada Srbije smanjila subvenciju za osiguranje useva u pet okruga: Poljoprivrednici šokirani i ogorčeni 2
Dobrivoje Radović/Foto: Privatna arhiva

Kada mu je predočen njen sadržaj, bio je zaprepašćen i ogorčen.

„Neka nas bog osigura. Neka grad ubije sve“, besan je i navodi da će malo proljoprivrednika sa takvom subvencijom moći da plati osiguranje.

On je podseća na to da su se poljprovrednici ranije „mukom izborili za subvenciju od 70 odsto“ i da mu nije jasan potez Vlade.

„Nisam osiguravao ni sa subvencijom od 70, a neću ni sa 40 odsto, zato što nemam poverenja u osiguravajuće kuće“, navodi Radović.

Kaže da država „ne bi trebalo da „seče granu na kojoj sedi“, jer je poljoprivreda glavni oslonac Srbije“.

„Pre dve godne, u vreme korone, mnogo države su imale problema sa hranom, ali ne i Srbija. Poljoprivrednici ne smetaju samo vlasti, nego i onima koji ceo dan sede u kafićima i pijuckaju espreso, a koji nas osuđuju kada se borimo za svoja prava i protestujemo“, poručuje Radović.

On kaže da ne zna zbog čega je Vlada Srbije smanjila subvencije i pita se „da li je to obračun države sa osiguravajućim kućama ili seljacima“.

„Trebalo da se obračunaju sa osiguravajućim kućama, a ne sa nama, jer smo mi glavna karika u celom prehrambenom proizvodnom lancu Srbije“, poručuje Dobrivoje Radović.

Vratiti stari iznos

U Poljoprivrednj savetodavnoj stručnj službi u Užicu, nakon što su pronašli spornu uredbu i proverili njen sadržaj, kažu da im se niko od poljoprivrednika nije javljao i izražavao nezadovoljstvo smanjenjem subvencije.

„Prošle godine, kada je subvencija bila 70 odsto, poljopriverdnici su bili zadovoljni. Ove godine, nismo imali nijednog poljprivrednika koji nam se žalio na novu uredbu jer, verovatno, za nju i ne znaju“, ocenjuje za Danas direktor te službe Nebojša Brzaković.

On kaže da bi bilo dobro da i ove godine subvencija bude 70 odsto.

„Zlatborski okrug je područje na kome grad, obilne kiše i veliki mrazevi, svake godine, pričine velike štete na usevima. Na prvom sastanku, kome budemo prisustvovali u Ministarstvu poljoprivrede, pokrenuću to pitanje da vidmo da li postoji način da se subvencija vrati na na 70 odsto“, kazao je Brzaković za Danas.

Pokušaji da se uredba izmeni

Slobodan Kuzmanović, član Gradskog veća Užica zadužen za privredu i poljoprvredu, koji se bavi i agrobiznisom, smatra da je smanjenjem te subvencije „napravljena greška“, ali da to nije u nadležnosti grada.

„Privrednici koji se bave otkupom voća pokušavaju da u razgovoru sa  Ministarstvom poljoprivrede izmene tu uredbu. U Ministarstvu su prvo rekli da će je izmeniti, a sada kažu da je za to potrebna izmena zakona, što mislim da nije potrebno. Ako je ranija uredba izmenjena uredbom, onda bi i ona mogla da se izmeni novom uredbom“, kazao je za Danas Kuzmanović.

Vlada Srbije smanjila subvenciju za osiguranje useva u pet okruga: Poljoprivrednici šokirani i ogorčeni 3
Slobodan Kuzmanović/ Foto: N. Kovačević

Istakvši da su „poljoprivrednici s razlogom nezadovoljni“ i da je o tome „obavešteno Ministarstvo poljoprivrede“, on navodi da su u problemu i „pojedine osiguravajuće kuće, jer su već počele da osiguravaju useve u ovoj godini, po subvenciji od 70 odsto, koja je važila do nove uredbe“.

„U interesu nam je da zaštitmo i poljoprivrednike i otkupljivače, jer ako grad uništi useve, poljoprivrednici neće moći da vrate avanse“, upozorava Kuzmanović.

On navodi da su privednici tražili sastanak sa ministarkom poljoprivrede i da se nada da će ih ona primiti za koji dan, kako bi rešili problem.

Vlada i Ministarstvo ćute

Na pitanja u vezi sa spornom uredbom, koje je Danas uputio 27. marta Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede, još uvek nema odgovora.

Stav osiguravajuće kuće

„Nemam komentar, jer nisam učestvovao u izradi te uredbe, za koju još uvek nisam siguran da je konačna. I da jeste, mislim da ona neće uticati na smanjenje broja osiguranika useva“, kazao je za Danas Branko Simić, direktor filijale Dunav osiguranja u Užicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari