Vlada Švajcarske finansiraće energetsku sanaciju tri škole i jednog vrtića u Užicu 1Potpisivanje ugovora/Foto: Grad Užice

Energetska sanacija tri osnovne škole i jednog vrtića u Užicu počeće 17. januara naredne godine, a radove, koji će koštati 1,8 miliona evra, finansiraće Vlada Švajcarske.

To je predviđeno ugovorom koji su, danas u Beogradu, potpisali Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, i Dragan Stoimenović, zamenik direktora firme „Kredo“, koja će izvoditi radove.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i predstavnik švajcarske ambasade u Beogradu Žan-Luk Eš.

– Vrtić „Poletarac” dobiće gasni generator i novu stolariju. Novu stolariju dobiće i Osnovna škola „Nada Matić“, u kojoj će biti rekonstruisana i fiskulturna sala i uređen deo unutrašnjeg prostora. U potpunosti će biti energetski sanirane dve seoske škole: „Miodrag Milovanović Lune“ u Karanu dobiće uspostavljen sistem grejanja, novu fasadu i stolariju, dok će u školi u Krvavcima, pored fasade i stolarije, biti instaliran novi kotao za grejanje”, navedena je izjava gradonačelnice u saopštenju Grada Užica.

Žan-Luk Eš je, kako se navodi, istakao da će, „nakon završenih radova, deca i nastavnici imati mnogo bolje uslove za rad i da je godišnja ušteda energije procenjena na oko 1.300 megavata“.

– Švajcarska podržava unapređenje energetske efikasnosti i zajedno radi sa Ministarstvom na sprovođenju projekata, koji su deo zelene agende. Obeležavamo 30 godina saradnje i nastavićemo da budemo prisutni u ovoj oblasti“, poručio je Žan-Luk Eš.

Ističe se i to da je minstrka Mihajlović rekla da je taj projekat „primer kako država pomaže i podstiče unapređenje energetske efikasnosti“, da će „radovi početi 17. januara naredne godine i da će koštati 1,8 miliona evra“.

– Konkretni rezultati biće značajno smanjenje emisije štetnih gasova i finansijska ušteda. Emisija ugljen-dioksida biće niža za 80 odsto, a potrošnja će biti niža za 70 odsto“, kazala je minstarka i poručila da je važno i to „što će  deca i nastavnici dobiti kvalitetnije uslove za rad“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari