Vlada usvojila Predlog zakona o posebnim postupcima za realizaciju EXPO 27 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Vlada Srbije je usvojila i u Parlament na usvajanje uputila amandman na Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027.

Ovim amandmanom se predviđa da Vlada bliže uredi pravila postupka nabavki privrednih društava koja će raditi na pripremama za izložbu.

Vlada će, kako je predviđeno amandmanom na Predlog zakona, uređenjem pravila postupaka nabavki morati da predvidi obezbeđivanje transparentnosti tog postupka.

„Imajući u vidu da projekat EXPO BELGRADE 2027 predstavlja projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, kao i da su rokovi za zavšetak radova ograničeni do kraja 2026. godine, osnovna svrha nove odredbe Predloga zakona je da se ubrzaju procedure u procesu organizacije međunarodne specijalizovane izložbe, izgradnje objekata i drugih sadržaja planiranih ovim projektom“, kaže se u obrazloženju amandmana.

Kako se navodi, Vlada će propisati postupak nabavki za Posebno privredno društvo i društva posebne namene čije se osnivanje planira Predlogom zakona, poštujući načela Zakona o javnim nabavkama, uz obavezu da se obezbedi transparentnost postupka u donošenju odluka navedenih privrednih društava koja će biti osnovana od strane Republike Srbije“,

Prethodno su na nedostatak elementarne transparentnosti u planiranim aktivnostima društava koje se budu bavila pripremom za EXPO BELGRADE 2027 upozorili Transparentnost Srbija, ali i Evropska komisija.

Tokom prethodne nedelje je Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, rekla da je Komisija upoznata s usvajanjem Predloga zakona o posebnim postupcima u vezi s održavanjem EXPO 2027. u Vladi Srbije, prema kojem će se radovi ugovarati bez primene Zakona o javnim nabavkama.

„Očekujemo da Srbija obezbedi puno poštovanje pravila javnih nabavki u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i pravnim tekovinama EU i da obezbedi transparentnost i nadzor procesa javnih nabavki““, izjavila je tada Pisonero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari