Vlasnici Novosti prvo kupuju privatni pa državni deo Politike 1Foto: Aleksandar Veljković

Još ništa nije potpisano, ali prodaja kompanije Politika započeće tako što će prvo biti otkupljen udeo od 50 odsto akcija koje drži ruska Ist media, iza koje se smatra da stoji biznismen Miroslav Bogićević.

Ist media kao suvlasnik ima pravo preče kupovine državnog dela a prema ugovoru koji potiče još iz vremena kad je suvlasnik Politike bio nemački VAC. Onda će, saznaje Danas, novi akcionar, koji tada stiče pravo preče kupovine, otkupiti državni udeo. Kako država do kraja godine treba da izađe iz vlasništva u medijima, očekuje se da te transakcije budu okončane u narednih par dana, a iako se spekuliše da postoji više zainteresovanih sa sličnim ponudama, gotovo je izvesno da će kupac biti firma Media 026, koja je pre dve godine izašla iz anonimnosti tako što je kupila kompaniju Novosti.

Na potencijalno nove vlasnike Politike ukazala je pre dva dana potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja tvrdi i da je reč o paravan firmi iza koje stoji predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iz Ministarstva kulture i informisanja juče nismo dobili potvrdu da će Politika dobiti nove vlasnike ali za novinarska udruženja to nije bilo iznenađenje.

– Da vlasnici Kompanije Novosti nameravaju da kupe i izdavača dnevnog lista Politika, doduše nezvanično, pominje se više od mesec dana. Međutim, treba imati u vidu da je udeo privatnog kapitala u izdavaču Politike netransparentan još od 2014. godine kada je polovinu kapitala u Politici novine i magazini preuzela ruska firma Ist media grupa sa sedištem u Moskvi, koja je zbog zaobilaženja Komisije za zaštitu konkurencije u tom postupku 2015. godine kažnjena sa 143.500 evra. Kasnije, 2018. godine, pokrenuta je likvidacija moskovske firme – kaže za Danas Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, i dodaje da bi „tim pre prodaja preostalog, pretežno državnog kapitala u Politici novine i magazini morala da bude javna, da svakom bude dostupna mogućnost da, ako je zainteresovan, učestvuje u nastavku privatizacije najstarijeg i najuglednijeg dnevnog lista na Balkanu“.

I Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, podseća da je sa vlasništvom Politike sve od početka prilično netransparentno.

– Verujem da će ta transakcija da se izvede na isti način kao i neke prethodne prodaje medija, nekim državnim novcem koji će se provući kroz nekoliko računa i na kraju će se njime kupiti deo Politike. I to neće biti presedan, prošlo je i u slučaju privatizacije Novosti, kao što je prošao i aranžman Kopernikusa i dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. To je na istom tragu. Zato verujem da će slično nešto biti i sa Politikom. Ako je do sada prolazilo, nastaviće se i dalje – kaže Bodrožić uz ogradu da još nisu poznati detalji na koji način će se prodaja obaviti.

Podsetimo, Novosti nisu na javnoj aukciji niti tenderu stekli kupca. One su bile u većinskom vlasništvu štamparije Borba a obe kompanije bile su u režimu Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) odnosno u predstečajnom postupku. Kako zakon dozvoljava da u takvoj situaciji firma može da proda svoje udele trećem licu, štamparija je po ceni od 2,5 miliona evra prodala 98 odsto akcija Novosti svom „taze“ partneru, firmi Media 026, onovanoj tek nekoliko meseci pre te transakcije. Vlasnik tog preduzeća bez zaposlenih, Boban Rajić tada je izjavljivao da će uz dobar biznis plan da podigne tu novinsku kuću. Prema završnom računu za prošlu godinu, Novosti su zabeležile dobit od devet miliona dinara, ali uglavnom ne zato što su ostvarili uspešnu prodaju dobara i usluga, već zato što je na njihov račun tokom godine, pod stavkom „prihodi od premija, subvencija, dotacija i donacija“ leglo 40,4 miliona dinara.

Od Rajića, koji je „juče bio u gužvi“, nismo mogli da dobijemo potvrdu ili demanti informacije da će svoje medijsko carstvo uvećati i kućom Politika.

Vlasnici i upravljači

– Podsećam da se UNS zalagao da se upravo zbog nacionalnog značaja Politike državni kapital prepusti fondaciji čiji bi vlasnici, uz novinare Politike, bili Srpska akademija nauka i umetnosti i Matica srpska i da se tako dovrši privatizacija Politike – kaže Nino Brajović.

Inače, pored štampe, kompanija Politika se bavi izdavanjem magazina Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga. Dnevne novine Politika i Sportski žurnal izlaze u okviru firme Politika novine i magazini, koja je osnovana 2002. godine sa nemačkim VAC-om a kada je on prodao svoj udeo suvlasnik je postala ruska Ist media, firma Miroslava Bogićevića, koji pak nikada nije ušao u upravljanje tom medijskom kućom već je to činila isključivo država na osnovu svojih 50 odsto akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari