Vlast potpuno nespremna za ekonomsku krizu 1Foto: EPA-EFE/ CSABA KRIZSAN

Ekonomska kriza zbog pandemije korona virusa polako počinje da se zahuktava i njeni negativni efekti će do jeseni početi da se osećaju sve više, a stručna javnost u Srbiji istovremeno nije sigurna da nova vlada ima strateški plan kako bi joj se suprotstavila na efikasan način.

I ekonomski analitičari i sindikalci dele mišljenje da će trenutni rast epidemije dodatno zakomplikovati situaciju i skeptični su da vlast ima adekvatan odgovor na nastupajuću krizu.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović ističe da će ne samo vlast u Srbiji već i celom svetu morati da se suoči sa negativnim efektima koje će korona virus naneti ekonomskim aktivnostima.

– S obzirom na potpuno novu situaciju izazvanu dejstvom pandemije korona virusa ne treba očekivati povoljne uslove za funkcionisanje privrede sve do kraja godine. Sa tim će se suočiti i nova vlada u Srbiji. Preostaje da se vidi da li će se vlast opredeliti da se dodatno zaduži kod međunarodnih finansijskih organizacija ili će tražiti druge načine da se suprotstavi negativnim dejstvima koje će kriza izazvati. Smatram da je novo zaduživanje nešto što ne bi trebalo praktikovati već bi nova vlada trebalo da uradi i ono na šta se orijentišu i razvijene zemlje a to je korišćenje raspoloživih finansijskih sredstava u zemlji. Drugim rečima, korisnije bi bilo zaduživati se kod Narodne banke Srbije u dinarima nego u stranoj valuti kod međunarodnih finansijskih institucija – ističe Pavlović.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže za Danas da će nova vlada potpuno nespremno dočekati udar ekonomske krize usled korona virusa na jesen.

– Sve mere pomoći zbog korona virusa su bile u svrhe predizborne kampanje. Podeljena je jednokratna pomoć građanima od 100 evra kao i pomoć poslodavcima u isplati zarada zaposlenima u periodu od tri meseca. Ništa drugo osim toga vlast niti je osmislila niti ima viziju šta bi trebalo uraditi. Objektivno gledano, vlast više ne raspolaže sa potrebnim novčanim sredstvima koja bi mogla da usmeri u te svrhe jer ih je već potrošila zarad što boljeg rezultata na izborima – ističe Veselinović.

Naš sagovornik dodaje da je veliko pitanje da li će strani poslodavci biti zainteresovani za investicije u Srbiji, bez obzira na pomoć koju daje država kroz subvencije, a uveren je da će otpuštanja svakako biti.

– Kada je reč o industriji većina firmi u Srbiji se bavi ili proizvodnjom kablova ili presvlaka za automobile. Poznato je da je korona virus epidemija posebno uzdrmala sektor auto industrije pa je shodno tome dovedena u pitanje i egzistencija kooperantskih firmi. Očekujem da će biti otpuštanja a s obzirom da je aktuelna vlast nesposobna da se nosi sa ekonomskim nedaćama koje nadolaze ne bi me iznenadilo da ponovo dođe do smanjenja plata i penzija – navodi Veselinović.

On dodaje da će se borbeni sindikati suprotstaviti otpuštanjima i smanjenju plate ali da je za adekvatan otpor takvim merama vlade i poslodavaca potrebna koordinirana akcija svih sindikata a prepreku tome predstavlja činjenica da rukovodstva najvećih sindikalnih centrala imaju provladinu orijentaciju i ne štite interese svog članstva.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da će epidemija korona virusa koja ne jenjava već u poslednje vreme raste dovesti do velikog privrednog pada u Srbiji.

– Nova vlada će imati još neke resurse koje će moći da iskoristi kako bi se suprotstavila ekonomskoj krizi. Međutim, očekivanog privrednog rasta neće biti već će se naprotiv zabeležiti minus i to u onom procentu u kome je vlast očekivala da će biti zabeležen privredni rast. Mislim da su nadležni mogli da prihvate pozajmice koje nude međunarodne finansijske organizacije. Umesto toga Srbija se zadužila za dve milijarde evra pod visokom kamatom. Taj novac dobijen kroz prodaju obveznica je nužno vratiti a bez obzira koliko nadležni u Srbiji mislili da država ima para za to objektivno gledano biće problem vratiti novac pod nepovoljnim uslovima – zaključuje Kovačević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

35 reagovanja na “Vlast potpuno nespremna za ekonomsku krizu”

 1. To je rezultat pogresnog ministra finansija koji ocigledno ne zna struku i prodaje drzavne obveznice jos hvaleci time a mogli smo da se zaduzimo kod MMF-a ali to ne bi bilo political correct! Tako je to kad su u igri politicki poeni da bi se brze bolje odrzali nemguci izbori jer ce u septembru biti osvescenje drzave. Ako jedna Italija vec nagovestava da ce imati dvocifren procentualni pad BDP-a ove godine, sta ima da ocekuje Srbija. Svakako gore! A sada ce tek da bukne infekcija zbog neodgovornog ponasanja drzavnog vrha pa tek onda jos vise lockdowna itd. Ali vazno je mahati u SAD uspehom!

  • Uvaženi Dušane Spasicu ta „jedna Italija“ koju navodiš kao primer, je vec dugi niz godina u finansijskom i privrednom kolapsu. Puna je Češka Italijana koji traže bilo kakav posao. Takođe u Irskoj etc…

   • Ta jedna Italija ima bolji BDP i drustveni standard od svih balkanskih zemalja! Rumuni, Ukrajinci, Srbi, Crnogirvi.itd…svi rade tamo.

   • Uvazeni romanski misliocu ‘ publicus ovidius’, istina je valjda da je jedna Italija, zemlja industrijalizovana, zemlja pionira primenjene fizike, umetnosti, turizma u ekonomskim problemima duzi niz godina. Ali ne vidim izgovor, niti alibi za bilo sta sto se dogadja na ‘domacem terenu’. Zasto bismo ucili na bilo cijem primeru, ‘ajmo mi da ponovo smislimo, il’ jos bolje izmislimo mlaku vodu. Sretno

   • Lupio si , jedva si živ ostalo. Ali ne čudi me tvoja obaveštenost..zato smo tu gde jesmo jer imamo mi u Srbiji još puno znalaca takvih kao ti

   • ta italija je jedna od g7 drzava. valjda se nebi nasla neopravdano u toj grupi? a u kojoj grupi je srbistan po ekonomskoj snazi?!

  • G-dine Spasiću,
   MMF kada pozajmljuje novac traži program tj. namensko trošenje i strogo ga kontroliše. Pozajmljivanje putem obveznica, sa visokom kamatom, znači da SNS nikome od kreditora (onih koji su kupili obveznice) ne polaže račune na šta će potrošiti novac. Imate pravo jednom da pogadjate zašto je SNS izabrao, u izbornoj godini, ovakav način zaduživanja. I to se znalo još prošle godine kada nije bilo ni najave Korone i troškova vezanih sa njom.

 2. Ma nema problema, Izabracemo novu vladu na celu sa klimoglavcem Nedimovicem koja ce da sacini plan razvoja, a stara vlada ce podneti izvestaj o radu, pa ce u zlatnom dobu i dalje teci med i mleko…

  • Zaboravio si da dodas da ce AV sa sto hlebova hraniti 1000 ljudi, da ce dodirom kamen pretvarati u zlato.

 3. Kao salu sam shvatio ideju jednog sagovornika da se treba zaduziti u dinarima kod NBS. To znaci stampanje novca, a to dalje znaci inflaciju. U uslovima ocekivanog pada proizvodnje i velikog broja nezaposlenih (otpusteni i povratnici iz inostranstva), treba kreirati program za zaposljavanje u prehrambenoj industriji i pokretanje sopstvenog biznisa u proizvodnji hrane. Za to ce biti potrebna dodatna sredstva, a ona se mogu obezbediti zaduzivanjem u inostranstvu i odustajanjem od kapitalnih projekata, koji su skupi , a efekte nece dati u duzem vremenskom periodu. Moramo se pomiriti sa znacajnim padom BDP-a u 2020. godini, a vazno je sto vise zasnovati proizvodnju na resursima kojima raspolazemo, a to je u prvom redu proizvodnja hrane..

  • G-dine Sarcanski,
   Mogu da Vas „obradujem“ i proinformišem da je vlast, za ovu godinu sigurno (za sledeće će se videti) ukinula apsolutno sve subvencije poljoprivredi, sve…i svima u Agro sektoru.
   Toliko o lepim željama da nas SNS proizvodnjom hrane izvlači iz bule u koju nas je ta ista SNS i gurnula.

   • Moram priznati da poslednjih nekoliko meseci nisam pratio subvencije u poljoprivredi, ali ako je to ucinjeno sto pisete, to je ravno samoubistvu. Proizvodnja hrane je nasa jedina sansa za izlazak iz krize, posto ce autoindustrija doziveti veliki pad, ali I vecina ostalih grana iz kojih su ino investicije. Primera radi, u Hrvatskoj se planira revitalizacija Slavonije I uvoz velikog broja rasnih svinja. Nastavak infrakstrukturnih projekata je lose resenje, posto tu nema niti ce biti efekata u skorije vreme, a ionako visoki javni dug ce se dodatno povecati.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.