"Vodene" barijere protiv bujica 1

U mačvanskom selu Prnjavoru najmodernijom opremom za odbranu od poplava – biver mobilnim barijerama, obezbeđeno je vodoizvorište.

Biver sistem patentiran je i proizveden u Švajcarskoj. Prema rečima Gorana Tasića, iz Razvojno inovacionog sistema, ovaj sistem na veoma efikasan i brz način obezbeđuje ugrožene lokacije, umesto nekada korišćenih džakova sa peskom.

– U pitanju su barijere koje se pune vodom, iz hidranta, reke, jezera ili cisterne i sastoji se od sekcija koje se nastavljaju jedna na drugu. Visina barijera je 50, 80, 100, 110, 125 i 160 centimetara. Osnovna prednost u odnosu na tradicionalnu odbranu džakovima sa peskom jeste u brzini postavljanja i uklanjanja. Uklanjanje barijere je još jednostavnije i pri tome ne ostaju nikakav otpad niti se zagađuje životna sredina, ističe Tasić.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije podsetio je da je doneta odluka da se redovno prati stanje na svim vodotokovima prvog i drugog reda u šabačkom kraju.

– Pošto su vodotokovi drugog reda potpuno pod kontrolom i nema nikakvih problema, smatrali smo da je potrebno i da preventivno obezbedimo vodoizvorišta u Prnjavoru, s obzirom na predviđanja vezana za reku Drinu. Ovo je prilika da testiramo nove mere u odbranu od poplava, jer je naša ideja da u odbranu od poplava uključimo što više sposobnih firmi koje mogu da pruže takvu vrstu usluge. Do sada smo naučili da je prevencija jako važna, jer se dobrim preventivnim delovanjem štite i objekti i ljudi, rekao je Zelenović.

Branislav Srdanović, predsednik Saveta MZ Prnjavor, ukazao je da je dobro što su postavljene mobilne barijere, jer je nakon poplava koje su zadesile ovaj kraj 2014. godine bilo potrebno više od dve i po godine da se bunari očiste i dovedu u red.

– Sve to dosta košta, a najveća šteta bi bila da se trajno upropasti vodoizvorište. Zato smatramo da je ulaganje u preventivu prava investicija, rekao je Srdanović i podsetio da je 2014. godine ceo prostor oko vodoizvorišta bio pod vodom od blizu 80 centimetara.

Da bi se sprečile poplave, grad Šabac uredio je i prokopao više od stotinu kilometara kanala i vodotokova drugog reda. Pored toga u saradnji sa Slavonskim Brodom urađen je projekat za preventivno delovanje kao i za reagovanje u takvim situacijama u koji je Evropska unija uložila je više od pola miliona evra. Dobijena su terenska vozila, čamci za spasavanje kao i medicinska oprema za dijagnostikovanje i rad na terenu.

Još se čeka država za nasipe

Štete od poplava u maju 2014. godine iznele su oko milijardu dinara. U svemu tome čeka se da država, koja je trebalo to prva da uradi preko Srbijavoda, da uloži sredstva i sprovede gradnju obaloutvrde kod Čevrntije, u dužini od 5,2 kilometra, čime bi šabački kraj u potpunosti bio obezbeđen od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari