VOICE: Godinu dana posle Promenada i dalje radi bez upotrebne dozvole 1Foto: R. Balać

Prema podacima Agencije za privredne registre TC Promenada i dalje nema upotrebnu dozvolu iako je danas godišnjica od otvaranja tog „najvećeg tržnog centra u Srbiji“, čija je izgradnja izazvala brojne kontroverze, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitčki centar (VOICE).

Aleksandar Popov iz koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenio je da se u slučaju Promenade „samo na mikro planu prenosi ono što se dešava na nivou države“.

„Ovde ne važe zakoni za one koji su povlašćeni i za one poslove od kojih neko ko je na vlasti ima koristi. Ovde su žrtva građani Novog Sada. A to je toliko jedan dramatičan događaj za Novi Sad! Imamo puno divljih objekata u Novom Sadu, ali ovaj objekat je posebno opasan. Mi ni danas ne znamo na koji način će se to reflektovati na okolne građevine, na izvorišta vode… Uprkos reakcijama javnosti, ništa se ne pomera. Ako je dosad to sve tolerisano, ne verujem da će se preduzeti neka energičnija akcija, iako posledice mogu da budu dalekosežne“, upozorio je Popov za VOICE.

Na činjenicu da Promenada ne sme da dobije upotrebnu dozvolu dok investitor ne reši probleme koje je izazvao, upozorile su i političke stranke, poput Lige socijaldemokrata Vojvodine, Saveza za Srbiju (SzS) i Demokratske stranke Srbije (DSS).

Gradske vlasti se za sada nisu oglasile i odgovorile na pitanje kako je moguće da Promenada i dalje radi iako nema upotrebnu dozvolu.

VOICE je naveo da je IBS institut Promenadi produžio privremenu dozvolu na još tri meseca.

„Ponovno izdavanje bilo kakve dozvole za rad je protivzakonito i predstavljalo bi novo srljanje u još dublje bezakonje zbog kojeg je slučaj Promenada već postao jedna od najvećih korupcionaških afera u istoriji Novog Sada“, naveo je ove sedmice u saopštenju Savez za Srbiju.

DSS je u saopštenju naveo da se godinu dana ogromna količina čiste podzemne vode danonoćno ispumpava u kanalizacioni sistem i baca, što je zakonski nedozvoljeno.

„Smanjuje se količina podzemne vode koja je mogla biti upotrebljena, trajno se ugrožava novosadski vodni resurs i izaziva nestabilnost okolnih objekata zbog ispiranja čestica iz podloge“, naveli su u saopštenju.

I LSV, koja je prošle godine prva od političkih partija ukazala na moguće probleme koje će izgradnja Promenade potencijalno izazvati, saopštila je ponovo da Promenada ne sme da dobije upotrebnu dozvolu dok ne reši probleme.

O problemima sa izgradnjom Promenade pisali su mnogi mediji, a ovaj objekat je otvoren tačno pre godinu dana, zahvaljujući dozvoli za probni rad, koju je izdala stručna komisija IBS-Instituta iz Novog Sada, koju je angažovao sam investitor, izvestio je tada VOICE.

U tom periodu, investitor je bio dužan da otkloni uočene nedostatke. Javnosti je upalo u oči da se na otvaranju prošle godine nije pojavio doslovno niko iz gradskih struktura vlasti.

Promenada je u više navrata u poslednjih godinu dana menjala lokacijske uslove i najavljivala građevinske radove, što je takođe simptomatično, naveo je VOICE.

Ono što je za sada izvesno je da će se tržni centar trajno priključiti na gradsku kanalizacionu mrežu u koju će se i dalje ispuštati voda, s tim što će sada biti prečišćavana kroz postavljeni prečistač u prizemlju objekta, saznaje VOICE.

Pred godišnjicu rada tržnog centra stigla je i zvanična dozvola za ispuštanje vode u kanalizaciju, jer je Promenada sa JKP Vovodovod i kanalizacija 12. novembra ove godine potpisala ugovor o „priključenju na tehnički sistem kanalizacije, a za potrebe kontinualnog odvođenja otpadnih voda sa dva postrojenja za tretman vode sa sistemom bunara u toku eksploatacije objekta“.

„Uradili su prenamenu dela prostora u donjem delu objekta i ugradili jednu vrstu prečistača otpadnih voda, kako bi ih doveli u stanje kvaliteta koji zadovoljava sanitarne uslove. Tu vodu koriste da se deo objekta greje i hladi, pa se prerađena voda ispušta u kanalizaciju i sad se smatra otpadnom, kao što je slučaj i kod mnogih drugih poslovnih korisnika“, naveli su u JKP Vodovod i kanalizacija.

Takođe, iz ovog komunalnog preduzeća su dodali da ne postoji problem što se voda ispušta u gradsku kanalizaciju i naveli da će oni kontrolisati sastav i količinu ispuštene vode.

VOICE je naveo da se nameće pitanje kako novopostavljeni prečistač i dodeljivanje namene spornoj vodi rešava pitanja koja su pratila izgradnju ovog objekta – ispiranje zemljišta i uticaj na sam objekat i okolne objekte i na potencijalno velike količine vode u gradskoj kanalizaciji, koja je ionako preopterećena, što se golim okom može videti svaki put kada padne obilnija kiša.

Arhitekta Slobodan Acketa za VOICE je rekao da postavljeni prečistač ne rešava pomenute probleme.

„Koliko znam, nikada nije bio problem zagađenja vode i zato mi taj prečistač ne zvuči kao rešenje problema. Problem je bio taj što nakon nekoliko desetina godina eksploatacije može da dođe do ispiranja zemljišta i eventualnih promena na samom objektu i promenama na objektima u okolini. Drugi problem je opasnost od poplava tokom velike količine padavina jer se, ispuštanjem vode u kanalizaciju, sistem dodatno opterećuje, budući da novosadska kanalizacija prima i atmosfersku i fekalnu vodu u istu mrežu“, kazao je Acketa.

Profesor Božo Dalmacija sa Katedre za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta rekao je da nije bilo potrebe da se podzemna voda prečišćava, te da je to čak štetno, jer će smanjiti efikasnost budućeg gradskog prečistača.

„Prečišćena voda iz Promenade koja ulazi u kanalizaciju dodatno razblažuje vodu, a već imamo problem sa razblaženom vodom. To znači da će buduće gradsko postrojenje za prečišćavanje imati manju efikasnost. Radi se o smanjenju organskih materija u kanalizaciji, što znači da će se smanjiti šanse za uklanjanje fosfora, azota itd. Na Zapadu nije dozvoljeno da se čista voda ispušta u kanalizaciju jer otežava sistem za prečišćavanje voda“, rekao je Dalmacija.

Profesor Dalmacija nije saglasan ni sa upotrebom sporne vode za zagrevanje i hlađenje Promenade.

On je kazao da se ta voda mogla upotrebiti kao „siva“ za toalete i eventualno navodnjavanje travnjaka oko objekta i čišćenje gradskih ulica. Kako je objasnio, na taj način bi voda opet odlazila u kanalizaciju, ali se ne bi koristila iz Vodovoda, što bi omogućilo ekonomičnije korišćenje i očuvanje životne sredine.

„Ako izvlačiš i zagrevaš vodu i kao čistu je šalješ u kanalizaciju, to je bez veze. Mogla je ta voda još malo da se dočisti i da ide za toalete kao siva voda. Tako za toalete ne bi uzimali vodu iz vodovoda, bila bi manja potrošnja vode. Tom vodom bi mogli da se navodnjavaju travnjaci i da se peru ulice. Tako je ovo po meni bolje rešenje sa stanovišta uštede vode, zaštite životne sredine i zdravlja stanovnika“, rekao je Dalmacija.

VOICE je podsetio da je prema prvobitnom planu arhitekte Đorđa Bajila, za Promenadu bio predviđen pasivan sistem zaštite, odnosno masivan temelj sa vertikalnom i horizontalnom izolacijom.

Ovaj sistem je skuplji od onog koji se sada primenjuje u Promenadi, te je to izvesno razlog zašto se investitor odlučio za sadašnju praksu konstantnog izvačenja vode, piše VOICE.

Međutim, nakon nekog vremena dolazi do preokreta kada Bajilo odlazi, a na njegovo mesto dolazi firma PAB Company, koja se odlučila za aktivan sistem zaštite ispumpavanjem vode.

Đorđe Bajilo ranije je odbio da govori o tome zašto nije želeo da projektuje aktivan sistem zaštite podzemnih voda.

„Nakon svega, nameće se i pitanje da li će presedan koji je napravljen sa Promenadom trasirati put i ostalim ‘društveno odgovornim’ investitorima da zidaju megalomanske objekte po sopstvenom nahođenju, pozivajući se uprano na slučaj Promenada?“, upitao je VOICE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari