Vojnić: Da li će budžet osetiti nekakvu promenu zbog smanjenja novca za manjine? 1Foto: Pixabay/byrev

„Dva meseca pred kraj budžetske godine, 26. oktobra, svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Republici Srbiji stiglo je obaveštenje da će finansijska sredstva za njihov rad za 2020. godinu biti umanjena za 20 odsto“ – izjavila je danas Jasna Vojnić, predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine.

Ona je dodala da se dalja isplata sredstava privremeno obustavlja do usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. godinu.

„Budžet Republike Srbije za 2020. godinu iznosi 11,3 milijardi evra, odnosno 15 milijardi evra što je rebalansom u novembru povećano. S obzirom na činjenicu da se iz tog budžeta za rad i delovanje 22 krovne institucije nacionalnih manjina koje predstavljaju gotovo jednu osminu, odnosno 12,6 odsto građana Republike Srbije izdvaja tek 0.02 odsto (2,1 milion evra) od čega hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji pripadne tek 109.970,98 evra, obaveštenje o umanjenju sredstava nacionalnim savetima ličila je dobro poznatoj priči o paradoksima sistema vrednosti iste osobe prema različitim subjektima“ – navodi se u saopštenju.

Ona je podsetila na priču o sistemu vrednosti, koja govori o trgovcu na pijaci i mušteriji koja želi da spusti cenu jaja i tako uštedi, dok u drugim okolnostima rasipa novac.

– Koliko su jaja?, pitala je gospođa. „Deset dinara.“, uzvrati starac. „Ako mi daš deset komada za 80 dinara uzet ću, ako ne odlazim kod drugog.“

Starac joj mirno odgovori: „Uzmite jaja po kojoj god ceni hoćete, gospođo. Za mene je to dobar početak, jer celi dan nisam prodao ni jedno jaje, a treba mi novac da preživim.“

Gospođa uze jaja po ceni kojoj je tražila i ode s osmehom, osećajući sreću pobede. Sedne potom u svoj skupi auto i ode s prijateljicom u ekskluzivni restoran na ručak. Nakon obilnog ručka i podosta ostale hrane u tanjirima gospođa izvadi debeli novčanik, plati nemali račun i zadovoljno kaže: „Kusur zadržite!“

Vojnić je pitala da li se uopšte može poverovati da će budžet Republike Srbije osetiti ikakvu promenu ako se rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina umanjenjem za 20 odsto do kraja obezvredi?

„Za 908.297 pripadnika nacionalnih manjina Srbija izdvaja 2,1 milion evra, naspram Republike Hrvatske koja za 328.738 pripadnika nacionalnih manjina izdvaja 5,7 miliona evra. I dok manjine u Hrvatskoj o takvim stvarima odlučuju i finansijski su poduprte da izgrađuju institucije, nacionalne manjine u Srbiji budu samo obaveštene o količini sredstava koja bi eventualno bila dovoljna za podmirivanje troškova da ste neka nevladina udruga. Iznad svega, krajem godine dobijete još i dopis u kojem se traži „jaje za dinar““ – izjavila je Vojnić.

Ona dodaje da umesto jačanja institucija radi osnaživanja zajedničkog pravca ka ravnopravnoj, velikoj porodici Evropske Unije, nakon prijema obaveštenja o umanjenju sredstava, vi imate još dva meseca da se snađete kako i ove godine ostati na nuli.

„I imate još puna dva meseca da ponovo ćutite ili eventualno se nadate da će doći vreme kada će vam onaj koji daje novac ne samo ostaviti kusur, nego vam omogućiti, nastavno na gore iznetu priču, da izgradite farmu čije će kokice sve restorane u gradu još godinama na zadovoljstvo svih velikodušno snabdevati“ – navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari