Vojvodina i Delegacija EU potpisali Memorandum za revitalizaciju Velikog bačkog kanala 1Foto: Ministarstvo

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Pokrajinska vlada potpisale su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju za realizaciju projekta revitalizacije Velikog bačkog kanala.

To je revitalizacija deonice kanala od šest kilometara, koja spada među najzagađenije u Evropi, odnosno od ušća kanala Vrbas-Bezdan u kanal Bečej-Bogojevo do hidro-čvora Vrbas.

Memorandum će doneti projekat izrade tehničke dokumentacije za uklanjanje procenjenih 400.000 kubnih metara zagađenog sedimenta, izgradnju tri područja za njegovo privremeno odlaganje, „remedijaciju“ muljnog taloga i rešenje konačnog odlaganje prerađenog muljnog taloga.

Vojvodina će od EU dobiti 1,1 milion evra za izradu projektne dokumentacije.

Projekat će biti treća, završna i najsloženija faza revitalizacije Velikog bačkog kanala.

Memorandum su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

Veliki bački kanal deo je hidro-sistema Dunav-Tisa-Dunav, dugačak je 118 kilometara, a deonica kod Vrbasa, zbog višedecenijskog industrijskog i komunalnog zagađenja, spada u među najveće ekološke probleme u ovom delu Evrope.

Кanal je u najvećoj meri zagađen teškim metalima, ugljovodonicima i patogenim organizmima. Zbog gomilanja taloga dubina vode na određenim delovima kanala iznosi samo 30–40 centimetara.

Plovidba je nemoguća, vodotok je u značajnoj meri smanjen, a životni uslovi u Vrbasu oko kanala su izrazito nepovoljni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari