Vučević: Neće biti povećana cena grejanja 1foto: Grad Novi Sad

Kako je najavio gradonačelnik Miloš Vučević obilazeći danas „Toplanu jug“, poskupljenja grejanja u Novom Sadu neće biti.

Vučević smatra da je zahtev „Toplane“ za povećanje cene grejanja za 11,4 odsto, ekonomski opravdan, ali da zbog celokupne situacije, on trenutno nije za korekciju cena.

„Ne mogu da im kažem da zahtev nije ekonomski opravdan. Ne bi bilo fer da kažem da se ponašaju neodgovorno i da imaju ne znam kakve budžete. Ekonomski je opravdano to što traže, ali stvari posmatram i politički, vodeći računa o ambijentu čitavog Novog Sada i kako će to (poskupljenje) uticati na sve ostalo. Ako uspemo da izguramo, biće to veliki uspeh“, poručuje Vučević.

Kako je dodao, već sutra su stvoreni tehnički uslovi da JKP „Novosadska toplana“ pokrene sistem grejanja i pre 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezona, ukoliko tri dana noću, od 21 čas, prema zvaničnim izveštajima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperatura bude 12 stepeni.

„Svi kapaciteti su popunjeni zahvaljujući podršci države. Izvršene su kontrole u 5000 objekta, a u 97 je zatečeno curenje kućnih instalacija. Još jednom podsećamo građane da to nije nadležnost „Novosadske toplane“. Nadležnost tog javnog preduzeća, odnosno Grada, je do podstanice, a za sve dalje instalacije odgovorni su vlasnici objekata. Po sadašnjim cenama, uzimajući u obzir i to da država pomaže subvencinisanjem cene gasa, nama će za grejnu sezonu biti potrebno najmanje 49 miliona evra, za gas i struju, a prošle godine bilo je potrebno 35 miliona evra. „Novosadska toplana“ je dobila novi predlog ugovora sa „Srbijagasom“ i sve je sada složenije zbog aktuelne međunarodne situacije“, rekao je Vučević.

Tokom obilaska, poručeno je da će, u okolnostima koje trenutno mogu da se predvide, uspešno biti grejano preko 5000 objekata u Novom Sadu.

Vučević je istakao da „Toplana“ nije zavisna od gradskog budžeta, a da je, od 2016. do 2019. godine, u četiri navrata smanjivana cena grejanja, što kumulativno iznosi 16,5 posto.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari