"Vučić da uradi nešto": Poljoprivrednici od predsednika traže cenu pšenice od 35 dinara 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

Grupa poljoprivrednika iz Vojvodine, sastala se ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, i tom prilikom joj izložila probleme sa kojima se suočavaju uzgajivači pšenice.

Naime, kako tvrdi jedan od poljoprivrednika, Vukašin Baćina, pšenica ove godine nije rodila kako je očekivano, te iako je proizvodna cena ove žitarice 35 dinara po kilogramu, otkupljivači nude 18.

„Izmađu 170.000 i 180.000 dinara su naša ulaganja po hektaru u pšenicu. Uz cenu koju otkupljivači trenutno nude, nećemo moći da nadoknadimo ni pola troškova. Takođe, ako budu čekali, poljoprivrednici neće moći ni kredite da pokriju“, objašnjava Baćina.

Govoreći o rezultatima sastanka u Ministarstvu, predstavnici poljoprivrednika kažu da je ministarka upoznata u detalje sa svim troškovima koje oni imaju, te da se u narednim danima očekuju odgovor na zahteve.

„Iako je pšenica berzanska roba, verujemo da Ministarstvo i predsednik Aleksandar Vučić mogu da urade nešto da se cena reguliše. Na sastanku smo zahtevali da cena ove žitarice bude od 35 dinara po kilogramu. S obzirom da će tekuće nedelje padati kiša, pa nećemo moći da kosimo pšenicu, nadležnima dajemo rok do kraja sedmice da donesu odluku. Ako nam ne izađu u susret, sešćemo za vikend da vidimo šta su sledeće mere“, nagoveštava Baćina.

On dodaje da, iako su najavili radikalnije mere ako zahtevi ne budu ispunjeni, ipak neće blokirati puteve, već će protestovati ispred institucija.

Na pitanje da li su se obratili nekome iz opozicije za reakciju ako vlast ne napravi korak u susret poljoprivrednicima, predstavnici ističu da ih ne zanima politika, te da im pomoć opozicije nije potrebna.

Takođe, govoreći o zalihama koje imaju određeni poljoprivrednici, Baćina kaže da je cena pšenice od 45 dinara bila dobra prošle godine, te da su oni koji nisu prodali – sami krivi što su čekali da bude još viša.

Naposletku, Baćina ističe da predstavnici koji su pregovarali u Ministarstvu „izlaze ispred svih poljoprivrednika Vojvodine“, ali bez formiranog udruženja, zbog, kako su naveli, tehničkih poteškoća sa osnivanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari