Vučić: Najveće povećanje prosveti, penzionerima najmanje 1Foto: Aleksandar Veljković

Premijer Aleksandar Vučić najavio je povećanje plata u javnom sektoru. Najveće povećanje dobiće zaposleni u prosveti, između šest i sedam procenata.

Lekarima i zdravstvenomn osoblju, kao i zaposlenima u vojsci, policiji, socijalnim ustanovama i kulturi po pet odsto.
 
U naredne tri do četiri nedelje, penzionerima, kojih ima 1.780.000, biće isplaćena jednokratna pomoć od pet do šest hiljada dinara, istakao je Vučić.
 
On je, na konferenciji za novinare, dodao da će povećanje penzija biti od 1. januara i da će iznositi od 1,5 do 1,7 odsto.
 
Vučić je rekao i da bi radnici u pravosuđu trebalo da se odluče da li će prihvatiti jednokratnu pomoć ili povećanje plate od pet odsto.
 
Suficit budžeta Srbije na kraju oktobra je 30 milijardi dinara, ili 240 miliona evra, izjavio je Vučić i podsetio da je bio planiran deficit od 900 miliona evra.
 
On je podvukao da su prihodi u budžetu u periodu od januara do septembra za 650 miliona evra veći od planiranih.
 
Vučić je napomenuo da ima nekoliko stvari zbog kojih je „veoma ljut na sebe“ i, kao glavni problem, „veći nego što je mislio da jeste“, pomenuo Rudarsko topioničarski basen (RTB) Bor.
 
Tamo ima mnogo problema u rukovođenju, i to, prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, mora da se reši u roku od šest meseci, rekao je Vučić.
 
Do Nove godine biće smenjeni gotovo svi direktori javnih preduzeća, zbog lošeg rada i bahatosti, najavio je Vučić.
 
Samo u jednom javnom preduzeću lošim radom i bezobrazlukom „pojeli“ su svakom penzioneru 3.000 dinara na godišnjem nivou, ukazao je Vučić i objasnio da su penzije mogle biti povećane, umesto što je napravljen gubitak koji država mora da plati.
 
On je ukazao da je nezadovoljan stanjem u Srbijagasu, Azotari i kombinatu MSK, dok je za Elektroprivredu Srbije rekao da sada bolje posluje i da na računu ima 500 miliona evra.
 
Vučić je dodao da ništa ne može tako da ga razbesni kao bezobrazluk da se u Srbiji ponašaju „kao da je država ćup iz koga se vadi“.
 
Srbija je na kraju septembra imala javni dug od 70,8 odsto, rekao je Vučić, koji ne veruje da će on preći 73 odsto.
 
Vučić je istakao da će Srbija vratiti skupe kredite čija je kamata od sedam i više odsto, uzete u ranijem periodu, i da će time dodatno stabilizovati svoje javne finanasije.
 
Oko 51 milijarda dinara naših prihoda ima trajni karakter, rekao je Vučić i objasnio da je reč o strukturnim promenama koje je priznao i Međunarodni monetarni fond.
 
Prema Vučiću, Srbija popravlja i svoju industrijsku proizvodnju, ali se suočava sa velikim problemima u RTB Bor, koji radi samo zahvaljujući pomoći države.
 
Vučić je najavio da će na sastanku u Rigi sa kineskim premijerom Li Kećijangom „klečati na kolenima“, kako bi kineska kompanija uzela RTB Bor i na taj način spasila Srbiju, kao u slučaju Železare.
 
On smatra da su Kinezi jedini koji mogu da pomognu RTB Boru i da to nisu u stanju ni Amerikanci, ni Kanađani, zbog stanja na međunrodnom tržištu.
 
Ministar finansija Dušan Vujović je ocenio da je Srbija ostvarila dobre rezultate u dosadašnjim ekonomskim reformama i da sada ono što je zarađeno pažljivo raspoređuje građanima kroz povećanje plata i penzija.
 
Vujović je zaključio i da je MMF, uprkos svom opreznom stavu, priznao rezultate Srbiji, što pokazuje da je zemlja na dobrom putu.
 

Smena direktora

Do Nove godine biće smenjeni gotovo svi direktori javnih preduzeća, zbog lošeg rada i bahatosti, najavio je Vučić, prenosi FoNet.

Samo u jednom javnom preduzeću lošim radom i bezobrazlukom „pojeli“ su svakom penzioneru 3.000 dinara, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da ništa ne može tako da ga razbesni kao taj bezobrazluk i konstatovao da se „svi u Srbiji ponašaju kao da je država ćup iz koga se vadi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari