Vučić: Opstaće Er Srbija, biće restrukturirana, moguća i dokapitalizacija 1Foto:Beta/Miloš Miškov

Aviokompanija Er Srbija biće restrukturirana, a da bi opstala, razmatraće se i dokapitalizacija, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Moraćemo da podnesemo neki plan za restrukturiranje, jer smo pod direktnom kontrolom Evropske komisije za državnu pomoć. Ne možemo da uradimo ništa što ne rade velike evropske zemlje, a hoćemo da sačuvamo našu kompaniju jer je bolja od svih u regionu“, kazao je on novinarima u Beogradu.

Vučić je kazao da će Er Srbija opstati.

„Er Srbija ne samo da će da opstane, već ćemo imati i snage i znanja, ako bude potrebni i mi da dokapitalizujemo, da preuzmemo veći procenat, nikakva problem nije. Ali Er Srbija će biti uspešna kompanija i ponos Srbije na svakom mestu u svetu“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je ministar finansija Siniša Mali „rasturio u paramparčad tvrdnje Fiskalnog saveta oko Er Srbije“.

Fiskalni savet je pored ostalog naveo da Er Srbija duguje 200 milona evra i da joj potrebno restrukturiranje.

Vučić je kazao da „napadi“ na Er Srbiju „uglavnom dolaze“ iz Srbije.

„Niko nije rekao: ‘Hajde da napravimo studiju o tome kako je moguće da Nemačka sa devet milijardi evra pomaže Lufthanzu, a uslov za tu pomoć je bio da otpusti 25.000 ljudi’. Zamislite da smo mi rekli da otpustimo 1.000 iz Er Srbije!“, kazao je Vučić.

Podsetio je da Srbija jedina iz regiona ima i direktan let za Njujork koji „odlično funkcioniše“ i da je Er Srbija dobila „najpovoljnije uslove na njujorškom aerodromu JFK“.

Brojni problemi u realizaciji velikih projekata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da ima brojnih problema u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, ali se nada da će biti rešeni.

Vučić je posle sastanka s predstavnicima Vlade Srbije i direktorima javnih preduzeća infrastrukture, rudarstva, energetike i privrede, rekao da ih je informisao o razgovorima s predstavnicima EU, Kine, Rusije, SAD i njihovom interesovanju za ekonomsku situaciju u Srbiji.

„Obavestio sam ih o velikim projektima za koje je zainteresovano više zemalja“, rekao je Vučić.

Istakao je da je namera da se aktivnostima predsednika i Vlade nadje najbolje rešenje za ekonomski rast i bolji život građana.

Vučić je izneo zamerke na planiranje budžeta i projekata u prethodnim decenijama jer su rashodi potcenjivani, a prihodi precenjivani.

„Nisam zadovoljan ni kako se sada planira, iako smo realniji u proceni prihoda i rashoda, kao ni planiranjem projekata, pre svega onih sa međunarodnim učešćem, jer je sada takva situacija u svetu da ako saradjuješ s jednima, to se doživljava kao da si protiv drugih“, rekao je Vučić.

Naveo je da ima problema u izgradnji brze pruge Stara Pazova-Novi Sad, u raseljavanju dela romskih porodica na obilaznici oko Beograda, u esproprijaciji zemljišta na teritoriji Čačka, na Kordoru 10.

Najavio je da će do kraja ove godine biti vraćeno 170 miliona kredita uzetog od Azerbejdžana za izgradnju autoputa Čačak-Ljig:

„Taj kredit je bio sa kamatom od četiri odsto i njegovim vraćanjem smanjićemo javni dug za 0,4 odsto“.

Kazao je da se grade četiri autoputa u Srbiji, da će biti ubrzana izgradnja elektrane u Kostolcu, kako bi bila završena do druge polovine 2022. godine.

Do kraja ove godine biće završena izgradnja gasovoda Balkanski tok kroz Srbiju i sledeće godine bi trebalo da se gradi sekundarna mreža, ka nekim gradovima u Srbiji, kao što je Vranje, kazao je Vučić.

Dodao je da se radi i na pripremi izgradnje vodovodnih i kanalizacionih mreža u više od 90 opština.

„Razmatramo i dalje korake u restrukturiranju Petohemije, Simpa, Jumka, Laste, Trajala, kako da se obezbedili što veći prihodi“, rekao je Vučić i dodao je da se „velike koristi“ očekuju od projekta „Jadar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari