Vučić preglasao Malog: Nema kasa na pijacama 1Foto: Gojko Vlaović/Danas

Predstavnici pijačnih prodavaca i predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigli su na jučerašnjem sastanku dogovor da fiskalne kase neće biti uvedene na pijacama od 1. maja kako je bilo planirano, što stručna javnost pak smatra lošim potezom suprotstavljenim neophodnom procesu fiskalizacije. Inače, do ovakvog epiloga je došlo iako je Siniša Mali, ministar finansija Srbije, prethodno decidno izjavio da “oni koji se bave maloprodajom moraju da izdaju fiskalne račune. Tačka”, a nadležni za one koji se o to ogluše najavili kazne u iznosu od 300 hiljada do dva miliona dinara.

Pijačni trgovci su se u zgradi Predsedništva u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije i Sinišom Malim, ministrom finansija. „U mesecima koji slede radićemo prvenstveno na nalaženju rešenja naših problema“, saopštili su predstavnici pijačnih prodavaca, dodajući da je veliki rad pred njima i da su daleko „od finalnog rešenja“.

– U isto vreme razgovaraćemo kako da ispunimo poreske obaveze prema državi. Daleko smo od rešenja, ali fiskalne kase neće biti na pijacama od 1. maja – izjavio je Srđan Praštalo, predsednik Udruženja pijačnih prodavaca “Opstanak”. On je naglasio da će javnost o svim detaljima dogovora čuti od ministra finansija Malog, ali je i dodao da će do rešenja problema „proći meseci“.

– Mi tražimo samo da nastavimo da živimo i da svi budemo dobitnici. Zakon i dalje stupa na snagu kako je planirano, samo će naš deo problema odvojeno biti rešen. Imaćemo radne grupe, pregovori će trajati. Otvaramo prostor u kojem ćemo naći rešenje. Svi naši naredni sastanci se prebacuju u Ministarstvo finansija – rekao je Praštalo.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da “nije dobro” što su nadležni postigli dogovor sa pijačnim trgovcima koji ih oslobađa obaveze posedovanja fiskalnih kasa.

– U opštem je interesu da fiskalizacija bude primenjena u svim segmentima tržišta i da iz tog procesa niko ne bude izuzet. Razlog je taj što su oni trgovci koji nemaju fiskalne kase u povlašćenom položaju u odnosu na one koji ih imaju. Zbog toga je i pijačne prodavce trebalo uključiti u proces fiskalizacije kako bi svi trgovali u ravnopravnim uslovima. To se nije desilo a razlog je politički. Naime, dosta ljudi se bavi prodajom na pijaci, oni su u proteklom periodu organizovali masovne proteste i vlast se zbog toga odlučila da im izađe u susret i oslobodi ih obaveze da poseduju fiskalne kase. Vlast je naime došla do zaključka da bi izgubila podršku u delu glasačkog tela ako bi se opredelila za fiskalizaciju pijačnih trgovaca te je onda iz tih razloga odustala od onog što je prethodno javno proklamovala – navodi naš sagovornik.

Kontaktirali smo i nadležne u Ministarstvu finansija kako bi nam prokomentarisali postizanje dogovora sa predstavnicima pijačnih trgovaca međutim do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor.

Podsećanja radi, pijačni prodavci, koji nisu istovremeno i proizvođači robe koju prodaju, protestovali su 13. aprila u Beogradu i blokirali saobraćaj na Slaviji zbog obaveze da promet registruju preko fiskalnih kasa, a zatim su zaustavili saobraćaj i na Mostarskoj petlji.

Posle te blokade pozvani su na razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tada je dogovoreno da se u „razumnom roku“ organizuje još jedan sastanak, a pijačni prodavci obećali su da u tom periodu neće biti novih protesta, niti blokada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari