Vučić: Rekonstruisani put Novi Pazar – Raška, važna veza između jugozapadne i centralne Srbije 1Foto: S. N.

Kompletna rekonstrukcija puta Novi Pazar – Raška, u dužini od 17,9 kilometara, završena je za nepunih godinu dana i tri meseca pre roka. Vrednost radova je 13,2 miliona evra, a sredstva su obezbedili Evropska investiciona banka i Vlada Srbije

Rekonstrukcija ove saobraćajnice, izgrađene pre više od četiri decenije, prvi su ozbiljni radovi, od dvehiljadite godine. na putevima koji vode prema Novom Pazaru.

Završenu saobraćajnicu, danas, je obišao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i ocenio da je ona “veoma važna za povezivanje jugozapadne Srbije sa centralnim delovima zemlje”.

– To mnogo znači i Srbima i Bošnjacima, i svim ljudima koji ovde žive. Građani su 42 godine čekali na rekosntrukciju tog puta – rekao je Vučić i konstatovao da put “izgleda kao pista”.

Istakao je da su završeni svi putni pravci u ovom delu Srbije, od Raške do Novog Pazara, do Tutina, prema Ribariću i od Duge Poljane ka Sjenici.

Najavio je razmatranje mogućnosti da se urade putevi Duga Poljana – Novi Pazar i Tutin – Vuča..

– Država će nastaviti da ulaže u manje sredine, te ja molim sve, a naročito lokalne vlasti Novog Pazara da idete po terenu, da slušate ljude, naročito one koji su nezadovoljni i kritikuju, jer to znači da se oni bore za svoj kraj i žele da ostanu na svojim ognjištima -istakao je Vučić i novopazarskom gradonačelniku Nihatu Biševcu obećao veće transfere iz republičkog budžeta, uz upozorenja “da i gradska uprava mora malo da štedi”.

Rekao je da je puto d Požege do Boljara, preko Duge Poljane, “važan zas ve ljude u okolini Novog Pazara, jer tim putem vezujemo Novi Pazar sa Beogtadom na dva sata i pet minuta”. To podrazumeva rekonstrukciju saobraćajnice od Duge Poljane do Novog Pazara, ali problema suserpenzine.

Prema ovom kraju, kako je rekao predsednik Srbije, ostalo je da se uradi brza saobraćajnice, duga 83,5 kilometara, od Adrana kod Kraljeva do Novog Pazara. Vrednost investicije biće najmanje milijardu i po evra i “to će biti teško za rad”.
O državnom trošku biće izgrađen i deo putnog pravca od Sopoćana, na zajednički zahtev meštana, Bošnjaka i Srba.

Radove na rekonstrukciji puta izvodilo je preduzeće „Novi Pazar put“.

Izgrađeno je 10 mostova, 72 propusta, 15 potpornih zidova ukupne dužine od 1.335 metara i šest gabionskih zidova ukupne dužine 430 metara.

Izgrađeno je 30 autobuski stajališta, 15 proširenja za zaustavljanje vozila, po dva proširenja za masovnu kontrolu i merenje osovinskog opterećenja, rekonstruisano je 1.300 metara javne rasvete i zrađeno novih 600 metara i 1.600 metara pešačkih staza.

Loši putevi prema ovom kraju, do sada, su bili glavno opravdanje za izostanak direktnih investicija. Sada kada putevi „postaju kao piste“, možda će se do Novog Pazara i susednih opština, putovati isto od ovamo do tamo i od tamo do ovamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari