Vujović u Novom Sadu: Ulažemo u zalivne sisteme kako bismo podigli kvalitet zelenila 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem radove na izgradnji modernog zalivnog sistema u Futoškom parku, koji treba da obezbedi dovoljno vlage za biljni svet nezavisno od vremenskih uslova i da se na taj način sačuvaju od sušenja višedecenijska stabla, čime se unapredjuje kvalitet vazduha u tom gradu.

„Primetili smo prethodnih godina da se stara stabla suše i zato smo uložili značajna sredstva za moderne zalivne sisteme, koji funkcionišu tako što zalivaju koren stabla sa oko 20 litara vode na sat. Ranije je pokrivenost ovakvim sistemima u Novom Sadu bila oko tri odsto, a kroz ove projekte koje sa Gradom realizujemo još i u Limanskom parku i Bulevaru Evrope, taj procenat će se povećati“; rekla je Vujović, saopštio je njen kabinet.

Najavila je da će radovi u Futoškom parku biti završeni do kraja godine, u Limanskom parku za dvadesetak dana, a u Bulevaru su radovi zahtevniji jer se sistem postavlja ispod saobraćajnica.

Prema njenim rečima, Ministarstvo sufinansira zalivne sisteme u Novom Sadu sa 90 miliona dinara a Grad učestvuje sa 31,7 miliona.

„Pored toga što brinemo o višedecenijskim stablima, trudićemo se da dodatno pošumljavamo. Razgovarala sam sa gradonačelnikom Vučevićem, sa kojim imamo odličnu saradnju, i o novim projektima za što zdraviju životnu sredinu“,  rekla je Vujović.

Podsetila je da je ministarstvo početkom godine raspisalo konkurse na kojima je dodeljen novac za projekte ozelenjavanja u 38 lokalnih samouprava.

„Projekti će biti realizovani u ovoj godini. Pošumljavanje i ozelenjavanje je prepoznato i u Zelenoj agendi i jedan od glavnih faktora u borbi protiv klimatskih promena, a trudićemo se da nastavimo sa ovakvim aktivnostima za bolji kvalitet života građana“, rekla je Vujović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Vujović u Novom Sadu: Ulažemo u zalivne sisteme kako bismo podigli kvalitet zelenila”

  1. Jel to ona gospođa ministarka što i gradu Boru reče da u avgustu mesecu ove godine nije bilo zagađenja. Reče i ostade živa. Srbijo, sklanjaj ovakve prodavce magle!

  2. Jel to ona gospođa što čita izveštaj u skupštini kao dete u prvom razredu osnovne škole i pri tome se kliberi?

  3. Na bulevaru iskopali rupe i kanale i sad to stoji danima. Radi par ljudi. Zemlju izbacili na parking mesta i sad ludilo za parkirat. Moglo se ovo uraditi za 5-6 dana. Ovako 5-6 meseci. Sad će zima i pitanje ko će prvi u rupum

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.