Vukajlović: Navodi pojedinih zaposlenih neopravdani i neutemeljeni 1Golden Lady Valy foto N1

Prošle nedelje 138 radnika kompanije Vali ostalo je bez posla, kao tehnološki višak, a mnogi od njih danas su potpisali raskid ugovora o radu.

Radnice sa kojima je Danas razgovorao krajem prošle sedmice žalile se su na to da rade više od 10 godina i da nikada nisu imale opomene, te da rukovodstvo nije vodilo računa o socijalnom statusu radnika, jer većina otpuštenih su žene, među kojima ima samohranih majka, žena koje su trpele porodično nasilje, onih sa mnogo dece, teškog materijalnog stanja.

U kompaniji Valy, koja u Srbiji posluje od 2001. za Danas kažu da će imati, nakon sprovedenog programa rešavanja tehnološkog viška, 1.570 radnika, i to 720 u Loznici i 850 u Valjevu.

“Radni odnos će po osnovu rešavanja tehnološkog viška sprovedenog u saglasnosti sa Zakonom o radu, a na osnovu mišljenja Nacionalne službe za zapošljavanje i reprezentativnog sindikata Nezavisnost pri Valy d.o.o., prestati za 138 radnika, 77 u Valjevu i 61 u Loznici”, ističe zamenik direktora Radomir Vukajlović.

Razlozi za ovu meru su negativna kretanja na tržištu Ruske Federacije i pandemija Kovid 19, ističe on, a cilj ove mere je da se sačuvaju dve fabrike u Srbiji i više od 1.570 radnih mesta, u suprotnom bi i ta radna mesta bila ugrožena.

“U narednom periodu imamo razloga da verujemo da neće biti daljih otpuštanja”, napominje Vukajlović.

Što se tiče navodnog slučaja uznemiravanja na radnom mestu, takvih navoda nije bilo dok su zaposlene, kako kaže Vukajlović, bile u radnom odnosu.

“Kompanija ima aktivne procedure u skladu sa relevantnim zakonima koji uređuju radne odnose, zaštitu uzbunjivača, zaštite od zlostavljanja na radu, i drugih sa kojima su zaposleni upoznati, kao i strukture koje u slučaju bilo kakve prijave bez izuzetka istraže sporne situacije i reaguju u skladu sa opštim aktima kompanije i zakonom. Smatramo stoga da su senzacionalistički navodi pojedinih zaposlenih kojima se završava radni odnos neopravdani, neutemeljeni i nepravedni, a nadasve nesolidarni prema drugim zaposlenima i njihovim kolegama”, napominje zamenik direktora Radomir Vukajlović.

On kaže da su navodi da su pojedini radnici zaposleni po ugovorima dobili ugovore na neodređeno nakon što je deo njih otpušten kao tehnološki višak u potpunosti neistiniti.

“Valy d.o.o. u potpunosti poštuje zakon i zakonsku proceduru, a zakon je jasan po pitanju obaveze davanja prednosti pri ponovnom zapošljavanju licima čiji rad prestaje po osnovu tehnološkog viška”, ističe Radomir Vukajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari