Pre nedelju dana u Novom Pazaru je boravio predsednik istanbulske opštine Bajrampaša Atila Ajdiner.

On je tom prilikom rekao novopazarskom gradonačelniku Nihadu Biševcu da je predsednik Turske Taip Redžep Erdogan „uputio posebne instrukcije i naređenja TIKI i Institutu Yunis Emre da ubrzaju izgradnju infrastrukture i ekonomski pomognu ovaj kraj“. To je još jedna potvrda da će Turska agencija za razvoj (TIKA) nastaviti, da kroz različite projekte i donacije, pomaže razvoj novopazarskog kraja. Već desetak godina TIKA pomaže realizaciju projekata u Novom Pazaru. Dug je i finansijski pozamašan spisak projekata koje je ovaj donator realizovao u oblasti infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, kulture, komunalnih delatnosti i poljoprivrede. Najviše je investirano u izgradnju i opremanje dve osnovne škole, „Dositej Obradović“ u selu Bele Vode i „Ćamil Sijarić“ u krugu bivše Fabrike obuće „Ras“. Ove godine u prvi plan je izbilo kompletno renoviranje i opremanje Ginekološko-akušerskog odeljenja (GAO) u Opštoj bolnici. Projekat je započet u drugoj polovini prošle godine i još uvek se radi na sređivanju tog odeljenja, koje je po broju porođaja četvrto u Srbiji.

– Kada smo radili projekat za renoviranje GAO, TIKA nam je obećala finansijska sredstva za radove. U kompletno renoviranje tog prostora uloženo je više od milion evra, onda je ovaj donator odlučio da odeljenje opremi nameštajem i savremenim nedostajućim medicinskim aparatima. Sada je ta investicija premašila dva miliona evra – kaže pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Faruk Suljević.

Od 2011. do kraja prošle godine TIKA je u različite programe u ovom gradu uložila 5.733.644 evra. Samo prošle godine investirano je 1.256.642 evra. Pored ulaganja u zdravstvo, pažnju zavređuje i pilot projekat podizanja malinjaka. Oko 1.600 poljoprivrednih domaćinstava dobilo je 90.000 sertifikovanih sadnica malina, a u ovaj projekat uloženo je 34.200 evra.

– Predstavnici Turske agencije za razvoj posebno interesovanje pokazuju za razvoj poljoprivrede, pa otuda i ova donacija za podizanje malinjaka. Mi smo sa poljoprivrednim stručnjacima obišli sva domaćinstva i uverili smo se da je više od 80 odsto zasada uspelo. Zbog toga je doneta odluka da sledećeg proleća počnemo da podižemo nove zasade malina uz finansijsku podršku TIKA – naglašava Suljević.

Još je rano za podvlačenje crte ispod ovogodišnjih ulaganja, ali je sasvim sigurno da će i ona biti znatna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari