Za dozvole za postavljanje solarnih panela čeka se oko četiri meseca 1Foto: G. Vlaović

Osnovna primedba kupaca – proizvođača (prozjumera) električne energije je sporost procedure pa je tako za dobijanje svih potrebnih dozvola za ugradnju solanih panela na krovovima njihovih domova u proseku potrebno čak četiri meseca te je taj proces nužno ubrzati, jedan je od zaključaka skupa “Kakva je budućnost prozjumera u Srbiji“ u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održane u Beogradu.

Navodeći i ostale ključne primedbe prozjumera šefica za jedinice za imovinu i investicije NALED-a Jasmina Radovanović istakla je da izvođači radova nisu dovoljno upućeni u procedure pred Elektrodistribucijom Srbije, odnosno da nisu dobili dovoljnu podršku od nadležnih u tom preduzeću vezano za njihov deo posla na ugradnji opreme.

Uz to nedostupne su i povratne informacije o fazi obrade zahteva za postavljanje energetskih objekata koji su prozjumerima potrebni za proizvodnju struje.

– S druge strane saradnja lokalnih samouprava sa Elektrodistribucijom Srbije je dobra, energetski objekti se u roku i efikasno priključuju na distributivnu mrežu – istakla je Jasmina Radovanović.

Savetnik ministarke rudarstva i energetike Srbije Rade Mrdak naglasio je da će izmene Zakona o obnovljivim izvorima unaprediti pozicije prozjumera i pomoći će u kreiranju stabilnih finansijskuh uslova koji će motivisati proizvodnju zelene energije za sopstvene potrebe iz solarnih panela. On je istakao da je glavni razlog za izmene namera da se održi ravnoteža između dva važna interesa, što više novih izvora energije, a sa druge strane da se ne ugrozi sigurnost rada sistema i snabdevanje strujom.

Mrdak je objasnio da kupac – proizvođač proizvodi struju za sopstvenu upotrebu a da je za njegov status karakteristično da viškove koje ostvari ne prodaje Elekroprivredi Srbije već joj ih ustupa i račun za struju mu je umanjen u iznosu vrednosti viška električne energije koju je proizveo iz svojih solarnih panela.

Iznoseći preporuke za unapređenje položaja prozjumera profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Branko Radulović istakao je sticanje statusa kupca-proizvođača stambenih zajednica koje nisu vlasnici objekta za proizvodnju struje, to jest elektrane.

Druga preporuka je da stambene zajednice otplaćuju investicije u energetske objekte preko sistema objedinjenje naplate. Ta izmena omogućila bi stambenim zajednicama da se obaveze po ugovoru o instaliranju solarnih panela na zajedničkom krovu otplaćuju kroz sistem objedinjene naplate komunalnih i ostalih troškova održavanja stambene jedinice. Ostale preporuke se tiču uspostavljanja pravnih okvira koji će kupcima-proizvođačima koji su pravna lica ili preduzetnici garantovati minimalnu cenu za isporučenu električnu energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari