Za kubni metar bukovine treba platiti i do 45 evra 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

„Manja ponuda na području sedam opština Pčinjskog okruga podigla je već na samom početku sezone nabavke cenu ogrevnog drveta sa 38 na 42, pa čak i 45 evra“, kažu za Danas prodavci ovog, najpopularnijeg energenta na jugu Srbije.

Ovakvoj ceni koja je uvećana i za više od deset procenata kumovala je i situacija se nedavnim hapšenjem više radnika JP Srbijašume u Vranju i susednim opštinama, čime je presečena dugogodišnja nelegalna seča i prodaja ovog energenta. Jeftinija drva mogu se po ceni od 32 do 35 evra nabaviti na teritoriji Trgovišta, ali tu treba uračunati i dodatne troškove prevoza.

Na drvnom placu JP Srbijašume u Vranju, ali i susednim opštinama odavno se u slobodnoj prodaji ne mogu kupiti drva, što je nekada bilo uobičajeno.

– Radimo na ugovornoj prodaji, uglavnom sa penzionerima koji ogrevno drvo plaćaju preko penzionog čeka po ceni od 32 do 38 evra po kubnom metru u dinarskoj protiv vrednosti u zavisnosti od kvaliteta – kažu sagovornici Danasa iz Srbijašuma.

Najveći broj slučajeva nelegalne seče šume na jugoistoku Srbije beleži se u selima na teritoriji opština Bujanovac, Preševo i Kuršumlija uz administrativnu liniju sa Kim, gde su ređe kontrole.

– Tu postoji koordinirana saradnja između Srba i Albanaca, koji rade ovaj dosta isplativ biznis na štetu države – kaže izvor Danasa iz Srbijašuma u Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari