Za lokalne programe zapošljavanja u Kruševcu 33 miliona dinara, konkursi u toku 1Foto: Pixabay/CUsai

Za lokalne mere zapošljavanja Grad Kruševac i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) predvideli su 33,3 miliona dinara, a za pet mera za koje su objavljeni javni pozivi poslodavci i nezaposleni mogu da se prijave do 30. septembra.

Izuzetak je program samozapošljavanja za koji se prijave podnose do 21. avgusta.

Lokalnim akcionim planom zapošljava Grada Kruševca predviđeno je sprovođenje programa samozapošljavanja, otvaranja novih radnih mesta (subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih), stručne prakse, pripravništva za mlade sa visokim obrazovanjem te sticanja praktičnih znanja.

Za njihovo sprovođenje Grad je opredelio 17 miliona dinara, a Nacionalna služba za zapošljavanje 16,3 miliona dinara.

Najviše novca je predvđeno za samozapošljavanje, ukupno 17 miliona dinara, potom za novozapošljavanje oko 5,9 miliona dinara, za program stručne prakse i program sticanja praktičnih znanja opredeljeno je po četiri miliona dinara, a za meru pripravništva za mlade sa visokim obrazovanjem skoro dva miliona dinara.

Grad Kruševac je takođe, za sprovođenje javnih radova, izdvojio četiri miliona dinara.

U Varvarinu i Brusu, za programe zapošljavanja u okviru lokalnih akcionih planova, predviđeno je po 15 miliona dinara, po šest miliona iz lokalnih budžeta i po devet miliona iz sredstava NSZ.

Ukupna vrednost ovogodišnjeg lokalnog plana zapošljavanja u Trsteniku je 14 miliona dinara, u Ćićevcu 3,45 miliona dinara, a finansiraju se po polovinu iz lokalnih i republičkog budžeta.

Lokalne samouprave su sa NSZ ugovore o sprovođenju tih programa potpisale početkom jula, nakon čega se objavljuju javni pozivi.

Prema podacima kruševačke filijane NSZ, do sada su u mere aktivne politike zapošljavanja, koje se sprovode po programima te službe, raspisanim u aprilu, uključene 352 osobe iz Rasinskog okruga.

Većina tih programa otvorena je do kraja novembra.

Tokom prošle godine sredstva iz programa zapošljavanja u Rasinskom okrugu koristilo je 550 osoba, dok je u programe koje su sprovodile lokalne samouprave bilo uključeno još 339.

Na evidenciji nezaposlenih u Kruševcu je 9.850 osoba a u Rasinskom okrugu 20.088, dok ih je pre godinu dana u Kruševcu bilo 10.947, a u okrugu 20.773.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari