"Za pismo zahvalnosti imaju adrese, a za kartice ne": Na kakve probleme nailaze najstariji u pokušaju da se prijave za penzionersku karticu 1Foto: Lj. Bukvić/Danas

Prijava za penzionerske kartice s kojima će naši najstariji građani moći od 1. oktobra da dobiju popuste počela je 15. marta, a dva dana kasnije dosta je onih koji iz nekoliko pokušaja ili uopšte nisu uspeli da se prijave.

Prijava za kartice je onlajn, što je moguće učiniti na sajtu PIO fonda, na www.pio.rs, ili u nekoj od filijala Fonda, gde bi zaposleni trebalo da pomognu svakom ko to ne može sam. Potrebno je upisati JMBG, broj telefona ili mejl adresu. Za prijavu je potrebna samo lična karta, a čitava procedura traje do dva minuta.

Međutim, nisu svi uspeli da se prijave. Da li i kakav problem postoji sa prijavom ili se radi o prebukiranosti pitali smo PIO fond, ali još čekamo odgovor.

Pojedinima je pošlo za rukom iz nekoliko pokušaja, nakon što im je rečeno da pokušaju kasnije.

“Ne radi”, kratki su komentari koje su ostavljali čitaoci Danasa ispod teksta u kom se javnost obaveštava o prijavi i u kom se nalazi i link koji vodi ka PIO fondu.

Drugi su uz obaveštenje da “ne radi online prijava”, dodali i “pohvalu” da se radi o “odličnoj organizaciji“. Neki su pojasnili da im je pisalo da “pokušaju ponovo”.

“Da li neko može da odgovori iz kog razloga PIO fond ne pošalje svim penzionerima kartice, kada svi penzioneri bez obzira na visinu penzije imaju pravo na istu”, pitao je jedan od čitalaca.

I dok su pojedini imali problem da upišu traženi broj mobilnog telefona, drugi su prijavljivali da ni u jednoj opciji sistem nije hteo da im prihvati broj fiksnog telefona.

“Uputstvo možda postoji, ali link za prijavljivanje je nedostupan”, piše u jednom od komentara na tekst u kom je uputstvo za upotrebu linka.

Dan nakon što je link na sajtu PIO fonda postao aktivan i dalje su čitaoci pisali kako “još ne radi”, a bilo je onih kojima nije jasno zašto ponovo dobijaju kartice kada već imaju jedne.

“Već jednom smo dobili penzionerske kartice od PIO fonda i nisu nam služile, čemu pravljenje novih, samo trošak”, navodi se u jednom komentaru.

Jednog od čitalaca je zanimalo šta da radi sa karticom koju ima već dve godine.

“Dobila sam Vodič za penzionere, kad su me pronašli za vodič mogu i za karticu”, napisala je jedna čitateljka.

Na adrese svih penzionera u Srbiji PIO fond je poslao vodiče o penzionerskim karticama, a ministar finansija Siniša Mali rekao je nedavno kako će u roku od mesec dana od podnošenja zahteva penzioneri dobiti kartice, koje će biti aktivirane od 1. oktobra.

“Do tada ćemo dati društveno odgovornim kompanijama mogućnost da se prijave. Ovo je vrlo važno, jer će naši građani imati mogućnost popusta u maloprodajama, marketima, muzejima, pozorištama, besplatne zdravstvene preglede, popuste u banjama”, istakao je Mali.

Čitaoci su reagovali i na ovu vest, a jedan je pitao kako će to sa karticom moći besplatno kod lekara.

“Kako besplatno kod lekara? Koliko znam svi plaćamo zdravstveno osiguranje, znači nije besplatno”, istakao je.

“Prave račun bez krčmara”, navodi se u jednom od komentara, “štampaće i podeliti to sirotim penzionerima, a još nisu dobili saglasnost koje će prodavnice, pozorišta ili zdravstvene ustanove to uopšte davati i da li oni to žele. Biće kao i sa prethodnim koje ćemo sada baciti”.

Jednog od čitalaca je zanimalo zašto se sada prijavljuju kad PIO fond ima sve neophodne podatke za svakog penzionera.

Čitateljka koja se potpisala kao Marija je u komentaru ispod teksta “Kiša je osujetila penzionere u redu za kartice” rekla kako joj se “plače”.

“Znaju adrese i podatke svih penzionera kada treba poslati pismo “zahvalnosti“ za umanjene penzije, a moraš se prijaviti za karticu koju već imaš i ničemu ne služi”, napisala je ona.

Siniša Mali je prvog dana prijave objavio informaciju da je do 14 časova tog dana, 15. marta, prijave pdonelo 57.000 građana.

U jednom komentaru ispod tog teksta navodi se da “ne treba društveno odgovorne firme da se javljaju i da nam dele popuste kao milostinju”.

“PIO fond i država treba da budu društveno odgovorni, da ne rasipaju naš novac na razne brošure i ostale gluposti. Šta znači kartica penzioneru koji sa povećanjem ima 20.000 dinara”, napisala je, između ostalog, naša čitateljka.

Kartice će se, kako je najavio Mali, izdavati sukcesivno, kako budu izrađivane, kako bi do 1. oktobra svi korisnici penzija koji se prijave imali svoje penzionerske kartice.

Moći će da se preuzmu na šalterima Fonda PIO kojih ima 170 širom Srbije, a Fond će obavestiti penzionere telefonom ili mejlom, u zavisnosti za šta se korisnik bude odlučio prilikom prijave, kada njihove penzionerske kartice budu u filijali spremne za preuzimanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari