Za podršku užičkim poljoprivrednicima 50 miliona dinara iz gradskog budžeta 1Foto: N. K.

Užički poljoprivredici, ove godine, mogu da računaju na podršku u iznosu od 50 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Od te sume, 45 miliona dinara je planirano za direktne subvencije za kupovinu mehanizacije i stočnih grla, a ostatak za edukacije poljoprivrednika i druge projekte.

Iznos za direktne subvencije, kazao je Slobodan Kuzmanović, član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu, osam miliona dinara je veći, nego 2022. godine.

„Prošle godine je oko 800 poljoprivrednika iskoristilo subvencije, a najveće interesovanje bilo je za nabavku nove mehanizacije“, objasnio je Kuzmanović i naveo da se budžet za poljoprivedu godinama uvećava i da je 2014. iznosio 17,4 miliona, a prošle 37 miliona dinara.

Ocenivši da je „sve veće interesovanje i za subvencije za nabavku sistema za zalivanje, protivgradnih mreža i mreža za senčenje, kao i sertifikovanog sadnog materijala“, većnik je dodao da „poljoprivrednici dobijaju subvencije u roku od najduže 30 dana od dana podnošenja zahteva“.

Podsetio je i na to da su prošle godine, Grad i Fondacija „Ana i Vlade Divac“, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor u Užicu, osnovali Fond za poljprivredu kako bi se subvencijama, pre svega, podržali mladi poljoprivrednici i žene vlasnice seoskih gazdinstava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari