Za podsticaje u pčelarstvu u Zrenjaninu još jedan konkurs 1Foto: Pixabay/ fancycrave1

U poljoprivrednom budžetu grada Zrenjanina bilo je predviđeno tri miliona dinara za podsticaje pčelarima, a na konkurs je javio veliki broj građana.

Prioritet su imali mladi, odabrano je 30 proizvođača sa kojima su potpisani ugovori, a među njima ove godine dosta je i žena. Jedna od njih je Isidora Ignjatov, koja je pčelarstvo naučila od supruga.

– Sredstva koja smo dobili uložićemo za kupovinu novih košnica. Proizvodnja meda se isplati, pod uslovom da se taj posao voli, navela je Ignjatov. Na konkursu ove godine mogli su da učestvuju pčelari koji imaju do 30 košnica.

– Poslednjih godina izdvajamo sredstva za podsticaj naših poljoprivrednika, od prošle godine i za pčelare sa tri miliona dinara, što je iznos opredeljen i ove godine. Vidimo da je interesovanje veće od ponuđenog novca, tako da ćemo ove godine najverovatnije raspisati još jedan konkurs od dva miliona dinara, objašnjava zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić.

Svakom od odabranih domaćinstava, preciznije registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, pripada po sto hiljada dinara za nabavku pčelinjih društava i pet košnica koje u roku od pet godina vraća gradu, a one će dalje biti deljene mladim poljoprivrednicima. Inače, cilj konkursa jeste povećanje proizvodnje, produktivnosti, konkurentnosti, modernizacija i dostizanje standarda i održivog upravljanja resursima u oblasti pčelarstva

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari