Dan preduzeća i Dan rudara Srbije, koji se tradicionalno obeležavaju 6. avgusta, privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ dočekuje sa ostvarenom poslovnom dobiti od 2,7 milijardi dinara. Prema rečima prvog čoveka kompanije Dragana Jovanovića, racionalizacije troškova su dale efekte u prvoj polovini godine a to je, kako kaže Jovanović, ključni zadatak svih zaposlenih do kraja godine.


PD „TE-KO Kostolac“ jeste kompanija u sastavu Elektroprivrede Srbije, koja realizuje najveći investicioni poduhvat, a reč je o revitalizaciji blokova i izgradnji infrastrukturnih objekata u vrednosti od 340 miliona dolara. U toku su i završni pregovori koji se odnose na investicije za gradnju novog bloka B3 snage 350 megavata i proširenje kapaciteta Površinskog kopa „Drmno“ na 12 miliona tona uglja godišnje. O ciklusu investicionih planova PD „TE-KO Kostolac“, direktor Dragan Jovanović je rekao da se nastavlja nakon definitivnog odobravanja državnog aranžmana, koji podrazumeva zaduživanje kod kineske državne banke za realizaciju druge faze projekta Kostolac.

– Država kao garant i dalje ostaje u projekciji budžeta za ovu godinu. U ovom trenutku vodimo finalne tehničke ekonomsko-pravne pregovore sa kineskim partnerima oko usaglašavanja svih elemenata budućih ugovora. Paralelno sa tim, završava se i studija opravdanosti i procena uticaja na životnu sredinu, tako da se, po nekim procenama, septembar računa kao datum prvih potpisivanja dokumenata a možda i samog ugovornog sporazuma. Dinamika radova odrediće početak izgradnje bloka B3, ali ono što je sigurno za narednu godinu jeste da Privredno društvo očekuje projektovanje i pribavljanje svih saglasnosti i dozvola, izjavio je Jovanović.

Za sedam meseci ove godine u Kostolcu je proizvedeno oko 3,4 milijarde kilovat-časova električne energije i isporučeno elektroenergetskom sistemu naše zemlje, što je nešto manje od ambicioznog plana za ovu godinu od 6,6 milijardi kilovat-časova. Prva polovina ove godine bila je hidrološki dobra, što je pogodovalo proizvodnji struje iz hidropostrojenja, a termokapaciteti su zato radili sa smanjenim kapacitetom. Na Površinskom kopu „Drmno“ do kraja jula je proizvedeno oko 4,6 miliona tona uglja i 25 miliona kubnih metara otkrivke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari