Za rušenje kafane na Pančićevom vrhu spremno sve osim policije 1Foto: BIRN

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji, donete kako bi se obezbedila asistencija policije prilikom rušenja nelegalnih objekata, neće pomoći da se ukloni kafana na Pančićevom vrhu jer sve prepreke koje su ranije postojale nisu uklonjene.

Stiče se utisak i da izmenjeni zakon unosi novu konfuziju, jer istovremeno nije promenjen član 54 Zakona o policiji kojim je asistencija moguća samo kad inspekcija pruži dokaz da u prvom pokušaju rušenja nisu uspeli. Tu dilemu je potvrdio i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je neposredno nakon usvajanja izmena Zakona o planiranju, rekao da će zatražiti od nadležnog tužioca i sudije za prekršajne postupke mišljenje da li policija treba da učestvuje u rušenju bespravnih objekata. Rekao je da je nemoguće da postoje dve pravne norme koje uređuju istu oblast i da nema ništa protiv kako god sudovi da odluče.

Ni u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nismo dobili jasan odgovor na pitanje Danasa da li je, nakon izmene zakona, doneto novo rešenje o rušenju bespravnog objekta na vrhu Kopaonika – ako nije, kada će, ako jeste, da li je i za kada zakazano rušenje?

– Rešenjem republičkog građevinskog inspektora naloženo je Snežani Mitković, iz Smedereva, uklanjanje objekta na Kopaoniku, a koji je izgrađen bez odobrenja nadležnog organa. Imajući u vidu da su izvršene pripreme za uklanjanje predmetnog objekta, izvršenje će uslediti po dobijanju službene asistencije nadležne organizacione jedinice policije, koja je, saglasno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, dužna da pruži istu – navodi se u odgovoru Ministarstva ali bez preciziranja da li je asistencija policije već zatražena, odnosno da će Ministarstvo odrediti datum intervencije ili se čeka da policija obavesti kada može da pruži logistiku inspekcijama.

U međuvremenu, kafana „Vrh 2017“ je više od godinu dana nesmetano radila, uz dozvolu turističke inspekcije, a ne zna se po kom osnovu, i ogranak Skijališta Srbije na Kopaoniku joj je dao mogućnost da koristi njihovu struju. Energiju više ne dobija od tog javnog preduzeća, a iako može za poslovanje da koristi agregate, u Skijalištima smo saznali da kafana više ne radi. To potvrđuje tvrdnju Ministarstva građevinarstva da je za rušenje sve spremno, ali ne i najavu da će to biti i učinjeno.

– Čitav set zakona o izgradnji, legalizaciji i ozakonjenju je jedan vid organizovanog kriminala, jer u njima postoji niz stepenica na kojima se nekome može progledati kroz prste. U ovom slučaju, očito je neko važan u pitanju i vrlo sporo teku dogovori šta sa tim treba uraditi. Otuda i potpuna nelogičnost da dva ministra koja sede u Vladi, gde se koordinira njihov rad, ne mogu tu da se dogovore, nego potežu Skupštinu i izmenama zakona pokušavaju da reše situaciju koja je relativno jasna – kaže za Danas konsultant za investicije Milan Kovačević.

On dodaje da u Srbiji raste broj nelegalnih objekata, što je signal da je država sve neuređenija i navodi primer da najviše divlje gradnje ima u Latinskoj Americi dok je, na primer, u skandinavskim zemljama, nema.

– Dokle god se gradnja bez papira isplati, biće je. Ja sam ministarki građevinarstva predlagao da odmah popiše sve nelegalne građevine i da se država u njima upiše kao vlasnik u određenom procentu. Ona je rekla da je predlog izvrstan, i na tome se završilo. Uz to ide i slučaj Beograda na vodi, gde je napravljen presedan kojim je privatnom investitoru dato pravo da odlučuje šta će i kako da gradi. Urbanizam mora da bude državni posao, bez uticaja privatnih interesa, a on ovde služi za razmenjivanje koristi između vlasti i investitora – zaključuje Kovačević.

Nije potrebno novo rešenje o rušenju

U Ministarstvu kažu da vode registar donetih rešenja o rušenju, saglasno odredbama navedenog Zakona, i da je njime, između ostalog, obuhvaćen i objekat na Kopaoniku. „Takođe napominjemo da je donetim upravnim aktom, rešenjem o uklanjanju, odlučeno o obavezi stranke i da će se izvršenje rešenja izvršiti u skladu sa zakonom, na teret izvršenika, a po sticanju svih zakonskih uslova. Odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji nisu propisane zakonske obaveze za donošenje rešenja o uklanjanju objekata ili delova objekata, a za koje je, na snazi, već doneto rešenje“, tvrde u Ministarstvu građevinarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari