Za sanaciju korita reka u Sjenici 57 miliona dinara 1Foto: srbijavode.rs

Javno preduzeće „Srbijavode“ je kompaniji „Hidro-Tan“ iz Beograda poverilo sanaciju u Sjenici korita reke Grabovice, Medaračkog i potoka Krstac, objavio je danas Radio Sto plus.

Ovi poslovi bili su podeljeni u dva tendera, ukupne vrednosti oko 57,7 miliona dinara, a kompanija „Hidro-Tan“ jedina je dostavila ponude.

Radovi bi trebalo da budu završeni do decembra.

Te reke i potoci izlili su se početkom godine izazvavši veliku materijalnu štetu, dok su se u nabujaloj Trnavici utopila dvojica Novopazaraca.

Tender za regulaciju Raške, Trnavice i Jošanice na teritoriji Novog Pazara završen je u sredu, 18. oktobra, a narednih dana se očekuje odluka Republičke direkcije za vode o izboru izvođača radova.
Sanacijom tri vodotoka će biti obuhvaćen regulisani deo korita Grabovice između dva mosta, kod Gimnazije, gde je neophodna popravka korita ugradnjom lomljenog kamena i izrada betonskog zida, dok je u neuređenom delu toka te reke potrebno čišćenje i obezbeđivanje obala, kako se kaže „kamenim nabačajima“.

Radovi na sanaciji Medaračkog potoka, desnoj pritoci Grabovice, biće se u naselju Bukreš, gde tokom bujičnih kiša i nedovoljne propusne moći redovno dolazi do izlivanja i plavljenja dvorišta i kuća.

Biće očišćeno 500 metara korita tog potoka, ono će biti „profilisano“, a „cevasti propusti biti zamenjeni ramovskim“.

Potok Krstac je ugrožavao magistralni put Sjenica – Ivanjica zbog čega će biti urađeno „kaskadiranje i profilisanje korita“, uz čišćenje od nanosa i drvne mase.

„Korićenje“ sedam kilometara obala te tri reke najavljen je još krajem 2022. godine, a direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović tada je rekao da će radovi početi na proleće 2023. i trajati tri godine.

„Radićemo oko 2.500 metara obale Raške, 1.000 metara Jošanice i oko 3.500 metara Trnavice. Time ćemo staviti Novi Pazar na listu bezbednih gradova za život u Srbiji, a uz još neke radove i mere koje planiramo on će biti jedan od integralno zaštićenih gradova“, najavio je Puzović u novembru 2022. godine.

U zvaničnoj tenderskoj dokumentaciji navodi se da bi radovi na regulaciji Jošanice trebalo da traju 10 meseci, Trnavice godinu i pet meseci, a Raške 20 meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari