"Život nije samo plata": Šta su odgovarali čitaoci Danasa na pitanje da li su zadovoljni životom u Srbiji? 1Foto: Danas

Građani nikad zadovoljniji životom u Srbiji, reklo bi se ako se pogleda izveštaj Evropske banke za obnovu i razvoj, u kome piše da se 58 ispitanika izjasnilo da im je dobro u našoj zemlji. Ipak, rezultati naše Fejsbuk ankete kažu da stanje na terenu nije baš tako idilično.

U istraživanju EBRD stoji i da su stanovnici Srbije drastično zadovoljniji zdravstvom u odnosu na 2006. godinu, kao i da se jedna četvrtina muškaraca i skoro trećina žena na nedeljnom nivou suoči sa nekim mentalnim poteškoćama, kao što su anksioznost ili depresija.

Ipak, osim zbog finansijskih poteškoća, građani koji su učestvovali u našoj anketi ukazuju na to da Srbija nije idealno mesto za život zbog manjka sigurnosti u sistem i posledičnog osećaja bespomoćnosti.

„Nisam zadovoljna životom u Srbiji. Čak ne toliko zbog novca, koliko zbog osećaja nemoći i beznađa, koje vlada više od decenije i dolaskom radikalske vlasti. Ubili su svaku vrednost, svaku instituciju, sva građanska i ljudska prava i prava zagarantovana Ustavom, satrli su medije i mozgove ljudi, ubili ljudskost, empatiju, obrazovanje, kulturu, ekonomiju, prava, zakone i bukvalno SVE. Odavde se beži glavom bez obzira“, kaže čitateljka N. B. čiji je komentar podržalo skoro 500 ljudi.

Sa njom je saglasna i S. B, koja podseća na važnost vere u institucije, kao i na to da u Srbiji nema slobodnih medija, niti sigurnosti za buduće generacije.

„Život nije samo plata, život je sve što čoveka čini slobodnim, sigurnim u svoja prava, izbore, mogućnost korišćenja institucija posebno zdravstva koje plaćamo ali retko koristimo jer dok dođes na red možes i da umreš. Život je da gledaš kvalitetne programe na državnoj frekvenciji, planiranje nekih putovanja, sigurnost za svoju decu“, piše ona.

Bilo je i komentatora koji ukazuju na to da je za realno sagledavanje stanja u zemlji potrebno videti kako život može izgledati u nekim drugim državama, kao i onih koji upozoravaju da ne žele da napuste Srbiju.

"Život nije samo plata": Šta su odgovarali čitaoci Danasa na pitanje da li su zadovoljni životom u Srbiji? 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

„Život u Srbiji je preživljavanje…Treba malo otići negde, videti pa shvatiti koliko toga ne valja kod nas“, kaže S. B.

„Nisam, nažalost smo prinuđeni da ostanemo ovde, trpimo iskompleksirane i polupismene ministre, političare, skupstinare, opštinare i ostale “ are“. Znam da će biti onih „pa idi ako ti se ne sviđa“. Godine učine svoje, tu si gde si. Srbija je predivna zemlja sa ogromnim potencijalom za dobar život. Svima koji su otišli želim sreću u belom svetu“, dodaje J.J.

Ovo pitanje izazvalo je i ironične odgovore, koji su ga označili kao „vic godine“.

„Da veoma! Odlazim u Papuu Novu Gvineju!“, kaže M. Đ.

„Zadovoljan sam, kad dođem na odmor iz inostranstva super mi je“, dodaje još jedan čitatelj, dok brojni komentatori „šalju pozdrave“ iz različitih zemalja sveta.

Osim građana koji čitaju Danas, i razni drugi parametri ukazuju da naša zemlja ima brojnih manjkavosti, posebno kada je reč o uređenosti sistema.

Naime, najnoviji izveštaj koji je objavio Transparensi internešenal, pokazuje da je Srbija 104. od 180 svetskih zemalja prema percepciji korupcije, a taj ideks je najlošiji u proteklih 12 godina.

Takođe, koliko se finansijski „lagodno“ živi pokazuje podatak da je medijalna neto zarada za novembar 2023. iznosila 69. 088 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Pišite nam u komentaru da li se slažete sa ostalim čitaocima – kako ste vi zadovoljni životom u Srbiji?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari