Zaev: Podržavam "mali Šengen" 1Foto: FoNet/ AP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je podržao inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o osnivanju „malog Šengena“ jer to donosi benefit celom zapadnom Balkanu.

„Podržavam svaki način da Balkan sarađuje, a ne da uvek čekamo da dođe neko iz EU, da nas okupi i da onda pokažemo rezultat.Možemo da pokažemo kapacitete i sami“, rekao je Zaev za TV Pink.

Zaev je dodao da su inicijativu koju je predsednik Vučić predložio prihvatili i premijer Albanije Edi Rama i on zato što vide da donosi benefit i to ne samo našim zemljama nego celom zapadnom Balkanu.

„Verovatno će doći i vreme kada ćemo moći da unapredimo i odnos sa zemljama članicama EU dok pregovaramo“, istakao je Zaev. Govoreći o francuskom „ne“ za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU, premijer Severne Makedonije je istakao da je razočaran, kao i građani Makedonije.

Zaev je naglasio da je Severna Makedonija najbolji primer na zapadnom Balkanu u delu rešavanja bilateralnih problema sa susedima.

„Imali smo velikih problema i sa Bugarskom, a posebno sa Grčkom. Rešili smo te probleme i ispunili 100 odsto reformi. To su potvrdili svi lideri EU, uključujući i predsednika Francuske, ali je on rekao ‘sada nama treba vreme’.

To je stvarno mnogo razočaravajuće, zato što je EU obećala da će ukoliko mi sve ispunimo, i ona ispuniti svoj deo, a nije. Razočarani smo sa razlogom. To znaju i evropski lideri“, rekao je Zaev.

On je dodao da mu je rečeno da će nova metodologija koju predlažu u EU i Severnoj Makedoniji i drugim zemljama kandidantima dati šansu za suštinske transformativne procese koje će pre svega građani osetiti.

„Mi smo na raspologanju i produžićemo evropskim putem, evropskim reformama. I u ovom momentu dešavaju se reforme u Severnoj Makedoniji, zato što i mi kao i građani Srbije hoćemo u EU ne samo da budemo članice, nego da živimo bolje, budemo bogatiji“, naglasio je Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari