Žagubica dobija moćan vetropark 1Foto – Danas

Projekat vetroelektrane “Crni vrh”, koja će se graditi u Homolju,  približava se finalizaciji pošto je opština Žagubica stavila na rani javni uvid elaborat za izradu plana detaljne regulacije ove prve domaće investicije u vetropark  čiji je nosilac kompanija “Crni vrh power doo” sa sedištem u ovoj homoljskoj komuni. 

Kako je navedeno u dokumentaciji, koju je izradio ArhiPlan iz Aranđelovca, područje planirane vetroelektrane “VE Crni vrh” se nalazi na tromeđi teritoriji triju jedinice lokalne samouprave Žagubica Bor i Majdanpek.

Postrojenje će se nalaziti na oko 12 kilometara od Žagubice i oko 17 kilometara od Bora.

Unutar područja vetroelektrane planirano je postavljanje do 40 stubova vetrogeneratora a, prema projektu, 21 će se nalaziti teritoriji opštine Žagubica, 14 u okolini Bora i 5 nedaleko od Majdanpeka.

Inače, investitor još od prve polovine 2013. godine meri potencijal vetra na lokaciji Javonilor (Krst), koja se nalazi na teritoriji opštine Žagubica, na osnovu kojih je utvrđeno da postoji energetski potencijal vetra koji se može tehnički iskoristiti. Na osnovu rezultata merenja, doneta je odluka o izgradnji VE Crni vrh, a u proceduri je poduzanje još dva merna stuba na teritorijama Bora i Majdanpeka.

Na teritoriji opštine Žagubica područje vetroelektrane obuhvata oko 2.171 hektar. Kako je navedeno, odabir tipa vetrogeneratora izvršiće se u fazi izrade tehničke dokumenatacije, a parametri izabranog tipa vetrogeneratora ne smeju da pređu granične parametre – prečnik rotora maksimalno 160 metara, visina do ose gondole najviše 13 metara i visina do vrha lopatice najviše 210 metara.

Osim vetrogeneratora, u planu je i gradnja mreže pristupnih i servisnih puteva do lokacija vetrogeneratora, kao i trafostanica i priključno-razvodno postrojenje “VE Crni vrh”, koridori za postavljanje kablovskih vodova radi prenosa proizvedene električne energije do trafostanice Crni vrh kao i koridori optičkih kablova za upravljanje vetroelektranom iz centra za nadzor i upravljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari