Zahtev Fiskalnog saveta Vladi da povuče izmene penzijskog sistema 1Foto: : FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Fiskalni savet zatražio je danas da Vlada povuče predložene izmene penzijskog sistema i ocenio da se, osim ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da određuje iznose penzija.

Fiskalni savet negativno ocenjuje predložene zakonske izmene kojima se, pored ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da isplaćuje „novčano uvećanje“ uz penziju, navodi se u saopštenju FS.

Predlog da se ukine formula za usklađivanje penzija bi ugrozila predvidljivost koja karakteriše evropske penzijske sisteme, čime bi se penzijski sistem Srbije „degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka“, ocenjuje FS.

Predlog da se uvede diskreciona mogućnost Vladi da isplaćuje „novčano uvećanje“ uz penziju, smatra Fiskalni savet, nije u skladu sa principima penzijskog osiguranja i krši principe odgovorne socijalne politike.

Predlažemo da se zakonske izmene povuku kako ne bi došlo do ugrožavanja jednog od ključnih ekonomskih i društvenih sistema u Republici Srbiji, sugeriše FS.

Iako se predloženim izmenama opravdano ukida zakon o privremenom smanjenju penzija do kraja septembra ove godine, Predlog zakona neće omogućiti povratak na regularno funkcionisanje penzijskog sistema već bi, naprotiv, doveo do urušavanja njegove predvidljivosti i integriteta, poručuje FS.

Predlogom zakona de facto se ukida formula za usklađivanje penzija i Vladi se daje diskreciono pravo da odlučuje o usklađivanju penzija, ističe FS i ocenjje da bi „ukidanjem formule za usklađivanje Srbija napustila dobru evropsku praksu i degradirala svoj sistem na nivo najnestabilnijih penzijskih sistema u državama Severne Afrike i Bliskog Istoka“.

Fiskalni savet ocenjuje i da su „nedovoljno promišljene promene usklađivanja penzija u prošlosti bile praćene velikim društvenim i fiskalnim turbulencijama“.

Obrazloženje zakonodavca da se predloženim ukidanjem formule za usklađivanje „obezbeđuje efikasnije planiranje potrošnje u skladu sa ekonomskim mogućnostima budžeta“ – nije validno, ukazuje Fiskalni savet i poziva da se, umesto ukidanja, teško stečena stabilnost penzijskog sistema „iskoristi za usvajanje formule za usklađivanje koja bi bila i ekonomski održiva i uživala široku društvenu podršku“.

Predlog zakona omogućuje Vladi Srbije da diskreciono odlučuje o isplati „novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju“.

Novčano uvećanje uz penziju bi, po oceni Fiskalnog saveta, podrilo integritet i principe na kojima sistem penzijskog i invalidskog osiguranja decenijama funkcioniše u Srbiji.

Novčano uvećanje uz penziju, ocenjuje FS, istovremeno „krši principe odgovorne socijalne politike“.

Institut minimalne penzije jedini je sistemski pristup za ostvarivanje socijalne komponente u okviru penzijsko-invalidskog osiguranja“, sugeriše FS.

Ovo telo upozorava kako „nema nikakvih garancija da uvođenje tzv ‘novčanog uvećanja uz penziju’ neće biti samo prvi korak u postepenoj promeni decenijskog karaktera penzijskog sistema“.

Ukoliko je namera zakonodavca da promeni suštinu penzijskog sistema – to bi trebalo uraditi na jasan, društveno odgovoran i transparentan način, naglašava Fiskalni savet i poziva da se odbaci predlog „novčanog uvećanja uz penziju“, a „da se mere socijalne politike sprovode na sistemski i uređen način“, naglašeno je u saopštenju Fiskalnog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari