Zahvaljujući sredstvima EU, podržali smo zapošljavanje 200 medicinskih radnika 1Foto: Sanja Knezevic

Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, koja je ove nedelje obeležila 20 godina rada u Srbiji, sprovela je brojne kompleksne projekte koji donose poboljšanje života građana Srbije i doprinose održivom razvoju zemlje.

Prema rečima šefice kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikele Telatin, ova organizacija postigla je, zajedno sa partnerima, konkretne rezultate u obilastima lokalnog razvoja, socijalne kohezije, reagovanja u vanrednim situacijama poput poplava ili još aktuelne epidemije kovida 19.

* Na koje rezultate koje ste postigli tokom 20 godina rada u Srbiji ste najponosniji?

Ponosni smo na mnogo malih i velikih koraka – bila to mlada preduzetnica koja je pokrenula svoje poslovanje, sanirano klizište koje je onemogućavalo putovanje između dva mesta ili hitno potrebna medicinska oprema – združeno je kako bi, tokom godina, vodili do društvenih promena nabolje.

Rezultate postižemo u saradnji sa Vladom Srbije i lokalnim samoupravama, civilnim i privatnim sektorom, a uz finansiranje Evropske unije, Kraljevine Norveške i Švajcarske, kao i koordinaciju u okviru tima Ujedinjenih nacija sa kojim doprinosimo ostvarenju Agende 2030.

* UNOPS je prilično specifična UN organizacija. Možete li nam reći nešto više?

UNOPS je jedinstvena organizacija Ujedinjenih nacija, u potpunosti zasnovana na potražnji partnera i potrebama zemalja i njihovog stanovništva. Osnovan sa misijom da pomogne ljudima da izgrade bolji život i zemljama da dostignu održivi razvoj, a UNOPS-ov mandat leži u upravljanju projektima, infrastrukturi, javnim nabavkama, ljudskim resursima i uslugama finansijskog upravljanja, što mu omogućava delanje u najrazličitijim oblastima.

Primetićete da UNOPS nije previše vidljiva organizacija poznata širokoj javnosti. Tako je upravo zbog njegovog specifičnog mandata orijentisanog na usluge i fokusa na operativnu izuzetnost koja donosi konkretne rezultate našim partnerima i zajednicama kojima je potrebna podrška.

* Na početku pandemije kovida 19 UNOPS je pružio podršku u nabavci neophodne medicinske opreme, poput respiratora, i angažovanju 200 medicinskih radnika. Šta je za sve to vreme bio najveći izazov?

Po proglašenju pandemije kovida 19 UNOPS je globalno aktivirao svoje postupke za hitne nabavke kako bi omogućio brži odgovor u ekstremno teškim okolnostima.

Ta nabavka je bila puna izazova. Medicinska oprema bila je najtraženija roba na globalnom nivou, a raskorak između ponude i potražnje nezabeležen. Zabrane transporta i izvoza menjale su se iz dana u dan, a tržište je postalo veoma narušeno.

Međutim, uz finansiranje Evropske unije i Kraljevine Norveške, i u koordinaciji sa timovima UN-a, uspeli smo da nabavimo medicinsku i nemedicinsku opremu u vrednosti od 8 miliona evra koja je počela da pristiže već u aprilu.

Zahvaljujući sredstvima EU, podržali smo zapošljavanje 200 medicinskih radnika, lekara, medicinskih sestara i tehničara. Oni sada rade u 24 ustanove zdravstvene zaštite i pružaju vitalnu podršku borbi u ovoj teškoj epidemiji.

* UNOPS dosta radi sa lokalnim samoupravama u manje razvijenim oblastima. Kako je sve UNOPS doprineo lokalnom razvoju i koje rezultate vidite?

UNOPS se od samih početaka rada u zemlji bavi socioekonomskim razvojem, a poslednjih deset godina ovoj oblasti pridaje posebnu pažnju. Pored toga što sprovodimo projekte na lokalu i što je naša podrška dostupna u preko 100 lokalnih samouprava, mi smo i prisutni na terenu, kroz kancelarije u Novom Pazaru, Vranju i Nišu.

Pružajući podršku konkurentnosti, do sada smo podržali preko 1.000 preduzetnika i preduzeća, i kreirali preko 1.400 radnih mesta.

Naše infrastrukturne intervencije uvek doprinose širem razvoju i združene su sa komponentom dobrog upravljanja, a podrška u planiranju i regulaciji otvara nove prilike za razvoj. Stvaranje uslova za investicije vredne 125 miliona evra jedan su od pokazatelja dugoročnih rezultata koje postižemo.

Ne izostaviti nikoga

* Ključni moto Ujedinjenih nacija je „ne izostaviti nikoga“. Kako ga UNOPS prenosi u stvarnost?

UNOPS nastoji da ovaj moto prenese u stvarnost u svakom aspektu svog rada. Gradimo infrastrukturu i trudimo se da naši visoki standardi ne osnaže samo konstrukcije poput puteva i mostova, već i institucije, poput brojnih javnih ustanova čije smo zgrade gradili ili rekonstruisali.

U svakom projektu nastojimo da osnažimo ljudska prava.

Gradimo socijalne stanove za najranjivije stanovništvo, podržavamo civilni sektor da uspostavi usluge za osetljive grupe i omogućavamo njihovo ekonomsko osnaživanje, dok doprinos društvenoj inkluziji i koheziji smatramo svojom obavezom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari