Zajedno: Afrička kuga svinja se brzo širi zato što su se vlasti prekasno setile da nešto preduzmu 1Foto: EPA-EFE/ Craig Lassig

Stranka Zajedno ocenila je danas da se afrička kuga svinja brzo širi zato što su se vlasti u Srbiji prekasno setile da nešto preduzmu, i istakla da je ovo veliki udarac za svinjarstvo, jer ako se širenje bolesti nastavi, postoji mogućnost gašenja svinjarstva.

Ta stranka je pitala kako je moguće da posle toliko vremena od kada je to virusno oboljenje otkriveno u Srbiji bolest još nije stavljena pod kontrolu i broj obolelih svinja je sve veći.

Poslanica Jelena Kalajdžić, koja je i profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, istakla je da se krizni štab bavi zaraženim svinjama, ali da su preventivne mere izostale.

U saopštenju se postavlja pitanje zbog čega nije postavljena dezobarijera na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine, na prelazu Badovinci.

„Umesto dezobarijera, postoje samo iscepani sunđeri koje automobili zaobilaze na graničnom prelazu, što je kriminalna nebriga i neznanje“, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je, pored određivanja lokacija gde je afrička kuga svinja prisutna, podjednako važno preduzeti mere za sprečavanje daljeg širenja oboljenja.

Stranka Zajedno je predložila da se pojačaju sve mere protiv širenja zaraze, da se zaposli više obučenih ljudi na terenu koji će saradjivati sa farmerima i da se nadoknadi šteta farmerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari