Zajedno: Poslaćemo dopis Ministarstvu da se izmeni Pravilnik o dodeli podsticaja u stočarstvu 1foto EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Stranka Zajedno saopštila je danas da će poslati dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa zahtevom da se izmeni Pravilnik o dodeli podsticaja u stočarstvu za kvalitetena priplodna grla, tako da svi imaju pravo na podsticaje.

Prema Pravilniuku o dodeli podsticaja u stočastvu za kvalitetna priplodna grla, pravo na tu vrstu podsticaja imaju ona gazdinstva koja imaju tri ili više kvalitetnih priplodnih mlečnih krava, a najviše do 300.

Kako nezvanično saznaje Zajedno, predstavnici Ministarstva rekli su da u budućnosti, nažalost, neće biti rentabilna poljoprivredna gazdinstva koja imaju jednocifren broj krava.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od ukupnog broja gazdinstava koji imaju priplodne mlečne krave, čak 59 gazdinstava imaju jednu, ili dve, na koje, zbog tog Pravilnika ne mogu da ostvare pravo na podsticaje po grlu.

Ono što Ministarstvo ne zna ili ne želi da prihvati jeste da su više od 65 odsto od ukupnog broja grla krave koje se nalaze u stadu do devet, koje će biti rasprodate ukoliko se zaista zauzme takav stav. Sa druge strane, čak 96 odsto ukupnih poljoprivrednih gazdinstava koji se bave mlečnim govedarstvom ima do devet muznih krava, što predstavlja veliki broj ljudi koji će svoja poljoprivredna gazdinstva ugasiti, rekla je poslanica Jelena Kalajdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari