Zakazana treća aukcijska prodaja Fabrike reznog alata 1Foto: Shutterstock

Čačanska Fabrika reznog alata (FRA) u stečaju treći put je ponuđena na prodaju, pošto je prethodna prodaja proglašena neuspešnom, jer odbor poverilaca nije dao saglasnost na postignutu cenu, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Javno nadmetanje za FRA održaće se 5. septembra, po početnoj ceni od 58,8 miliona dinara za 23 objekta koji su smešteni na gradskom građevinskom zemljištu ukupne površine oko 34. 150 kvadrata.

Na prodaju su ponuđene i dve zgrade koje se nalaze na drugoj gradskoj lokaciji, na zemljištu ukupne površine 1.293 kvadrata, kao i pokretna imovina koju čine oprema i zalihe, po početnoj ceni od 588,1 miliona dinara.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika proglasila je neuspešnom prethodnu prodaju FRA, koja je održana polovinom maja, jer je izlicitirana cena od 560 miliona dinara bila manja od 50 odsto od procenjene vrednosti.

FRA, čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. je uredbom republičke vlade proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je da radi avgusta 2021. godine.

Tada su 452 fabrička radnika proglašena za tehnološki višak i dobila otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

Postupak stečaja nad FRA je Privredni sud u Čačku pokrenuo januara 2022. godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, proglašen je bankrot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari