Zakon u interesu radnika, za privrednike dodatna dažbina 1Foto: EPA-EFE/ ADI WEDA

Dok stručna javnost pozdravlja najavu o donošenju zakona o obaveznom osiguranju od povreda na radu poslodavci pak tvrde da bi njegove odredbe trebalo da budu selektivne a ne obavezne za sve.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je govoreći na otvaranju skupa Treći srpski dani osiguranja „Osiguranje u Srbiji: juče, danas i sutra“ održanog u Aranđelovcu da je u toku izrada zakona o obaveznom osiguranju od povreda na radu.

– Očekujemo da će se o njemu raspravljati tokom proleća sledeće godine nakon čega će biti poslat na usvajanje u Skupštinu Srbije – naglasio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, u pitanju je sasvim novi zakonski predlog koji podrazumeva obavezno osiguranje svih zaposlenih.

– Ovaj zakon ne treba posmatrati kao nekakvo opterećenje funkcionisanja privrede već kao nešto što će obavezati sve poslodavce da plaćaju osiguranje od povreda radnika na poslu što dosad nije bio slučaj – rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima nadležni su uradili analizu toga šta bi se dešavalo u takvim okolnostima. – Svakako, u prvom momentu bi to, na neki način, bio namet poslodavcima, ali svakako svi poslodavci koji se bave rizičnim poslovima imaju takozvanu štetu i isplatu štete. Ona bi ovim zakonom bila predviđena upravo tako da osiguravači isplaćuju tu štetu – istakao je ministar Đorđević.

Stručna javnost smatra da je takvo zakonsko rešenje dobrodošlo. Pravni ekspert Branko Pavlović ističe za Danas da je sasvim u redu da Skupština Srbije izglasa takav zakon.

– To je dobro i korisno zakonsko rešenje. NJegovim usvajanjem će radnici biti materijalno zaštićeni od povreda na radu. U ovom konkretnom slučaju ne treba se obazirati na primedbe poslodavaca. Sva ona davanja, koja bi oni u slučaju da nisu propisana mogli da ostvare kao svoju profitnu stopu, njima su neprihvatljiva pa tako i zakon koji bi garantovao radnicima nadoknade u slučaju povreda na radu – objašnjava Pavlović. On dodaje da je takvo rešenje postojalo u našem zakonodavstvu i da je potpuno pogrešno što je svojevremeno ukinuto. – Iz te perspektive sasvim je jasno da je dobra ideja da se takav zakon usvoji i stupi na snagu – kaže naš sagovornik.

Stručna javnost pak ima drugačije mišljenje. Član predsedništva Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže za Danas da predlog o donošenju takvog zakona treba posmatrati iz dva ugla.

– Prvi je da je reč o veoma korisnom zakonskom rešenju. Ono bi radnicima garantovalo nadoknadu u slučaju nesreća na poslu a istovremeno bi zaštitilo i poslodavce koji bi ga plaćali jer bi jasno bilo propisano šta su njihove obaveze u takvim slučajevima. Sa druge strane, to bi bila još jedna dadžbina na poslovanje što preduzetnicima i te kako otežava funkcionisanje i opstanak. S obzirom na to ovu novu zakonsku meru ne bi trebalo tretirati kao obavezu za sve već samo u onim delatnostima gde postoji realna opasnost od povreda na radu. Primera radi, kasirke u samoposlugama bi trebalo da budu izuzete iz odredbi tog zakona. Naime na njihovom radnom mestu je mala verovatnoća da će doći do povrede dok je recimo u slučaju građevinskih radnika ta mogućnost daleko veća. Shodno tome građevinski radnici, ili pak radnici u magacinima u samoposlugama i u svim drugim poslovima gde se mogu očekivati eventualne povrede treba da budu osigurani od strane poslodavca. Oni radnici pak čiji poslovi nisu rizični u tom pogledu nema potrebe da budu osigurani. Samo ako bi zakon koji je najavljen izgledao ovako ne bi predstavljao opterećenje za privredu i bio bi pravedan. U slučaju da se osiguranje radnika od povreda na radu uvede kao obavezna kategorija to će onda već povećati troškove poslovanja privrednicima – zaključuje Atanacković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari