Zaposleni u JKP Beočin održaće štrajk upozorenja 1foto: sajt JKP Beočin

Radnici Javno komunalnog preduzeća u Beočinu stupiće u četvrtak u štrajk upozorenja, od 7.15 do 8.15 časova, sa zahtevom da im se plate usklade sa rastom minimalne zarade i isplati solidarna pomoć.

„Razlog za štrajk je opšte nezadovoljstvo zaposlenih, jer je više od 50 naših članova prethodnih meseci dobilo dodatak do minimalne zarade, odnosno isplaćen im je minimalac. Na taj način su poništeni koeficijenti za obračun zarada i svelo se na to da više od 50 radnika prima minimalac, svi su izjednačeni bez obzira kakvo ko ima radno mesto“, kaže za Danas Radoslava Goljevački, predsednica sindikata i Štrajkačkog odbora u JP Beočin.

Ona navodi da, iako je u kolektivnom ugovoru predviđena isplata solidarne pomoći u iznosu od 41.800 dinara, ona nije nikada isplaćena. Zato od osnivača SO Beočin traže da taj novac bude isplaćen makar ove godine.

Prema njenim rečima, ukoliko se prvi zahtev ispuni, plate 78 zaposlenih bi bile povećane za oko 10 procenata koliko je porasla i minimalna zarada u Republici. Goljevački podseća da cena rada u tom preduzeću nije povećavana od 2014. godine.

Prosečna zarada u JKP Beočin sa svim dodacima iznosi između 45.000 i 50.000 dinara. Zahtevi beočinskih komunalaca upućeni su opštinskoj vlasti, ali do sada im se niko nije obratio. Ukoliko štrajk upozorenja na urodi plodom, komunalci će organizovati protest ispred zgrade Skupštine opštine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari