Zašto je svega 60 domaćinstava, od ukupno 6.000, koja su godinama bez struje u Nišu i regionu vraćeno na mrežu 1Elektrodistribucija Niš: Foto: V. Torović/ Danas

Glavni razlog što je tokom aktuelne akcije EPS-a, države i grada Niša na mrežu vraćen svega jedan odsto domaćinstava od ukupno 6.000 iz Niša i jugoistočne Srbije, koja su godinama bez struje, pre svega, je zbog navodne neovlašćene potrošnje, odnosno što ih EPS i dalje protivzakonito uslovljava da pre uključenja izmire zastarela dugovanja, upozoravaju u Centru za zaštitu potrošača “Forum”.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski saopštila je prošle sedmice da je u ovoj akciji, koja traje duže od godinu dana, od oko 6.000 domaćinstava kojima je struja isključena zbog navodne krađe ili neizmirenih dugovanja, samo njih 60 priključeno na mrežu, ocenjujući da je takav rezultat “veliki uspeh”.

Ona je kao ključni razlog što taj broj nije veći navela to što građani, kako je kazala, ne žele da prenesu nepokretnu imovinu i strujomere na svoje ime, već se ona i dalje vodi na njihove pokojnike, kako bi izbegli plaćanje nagomilanih dugova ili posetu izvršitelja.

„Forum“: Navodna krađa struje konstatovana bez prisustva potrošača i dokaza, što zakon nalaže

„Mali broj slučajeva je rešen jer ih, po rečima potrošača, EPS i dalje ucenjuje da će ih vratiti na distributivnu mrežu tek kada isplate sva zastarela dugovanja, što Zakon o zaštiti potrošača, u članu 85, jasno zabranjuje. Zastarela dugovanja se, inače, sudski ne mogu naplatiti jer, po Zakonu obligacionim odnosima, komunalni dugovi zastarevaju posle godinu dana. EPS je ovo radio i svih prethodnih godina. Na stranu što nije dokazao sve te navodne krađe struje, niti slao građanima opomene pred isključenje, na šta je po zakonu obavezan”, kaže za Danas Jovan Jovanović, predsednik Centra “Forum”, koji se godinama unazad bavi zaštitom prava potrošača kojima je isključena struja.

Zašto je svega 60 domaćinstava, od ukupno 6.000, koja su godinama bez struje u Nišu i regionu vraćeno na mrežu 2
Jovan Jovanović: Foto Medija centar

U “Forumu” preciziraju da je navodna krađa struje često konstatovana bez prisustva potrošača, neophodnih dokaza i odgovarajućeg dokumenta.

Zakon o energetici propisuje da neovlašćena potrošnja postoji tek “kada su na brojilima oštećene državne ili distributivne plombe, a pod uslovom da se u kontroli mernog uređaja utvrdi nepravilnost registrovanja utrošene električne energije“.

Radnici EPS Distribucije su, međutim, isključivali struju uz konstataciju da je plomba oštećena, uklonjena ili zamenjena, a bez navođenja da li je pronađen magnet ili drugi mehanizam za nepravilno čitanje potrošnje, kao i bez provere da li je potrošač koji je „krao struju“ redovno plaćao račune i da li su računi nakon oštećenja imali uobičajene iznose.

Neki od potrošača su izrazili sumnju da su plombu na njihovim brojilima oštetili ili uklonili upravo radnici Elektrodistribucije, pošto su, kako kažu, pre ekipa koje su “utvrdile” nepravilnost dolazile ekipe koje su „proveravale“ brojilo.

U ovom potrošačkom udruženju, takođe, naglašavaju da je građanima kao uslov za priključenje ispostavljano izmirenje zastarelih dugovanja u kojima se nalazi i kamata obračunata konformnom metodom koju je Ustavni sud 2012. godine proglasio neustavnom.

Zbog tako obračunate kamate dugovi su uvećavani i za preko 60 odsto, te dostizali milionske cifre.

„Jasno je da je EPS Distribucija zloupotrebila institut neovlašćene potrošnje sa ciljem da naplati zastarela dugovanja, kao i da zameni nebaždarena brojila o trošku ucenjenih potrošača, mada je to po Zakonu o metrologiji njena obaveza“, zaključuju u “Forumu”.

Gradonačelnica: Više potrošača nije priključeno pre svega zato što se njihova imovina i strujomeri vode na pokojnike

Gradonačelnica Niša je, međutim, ocenila da pojedina domaćinstva u ovoj akciji odustaju od dogovora pre svega zato što im je “lakše da im se imovina vodi na pokojnike nego na njih žive, zbog izvrštitelja, raznih dugova za komunalije, i slično”.

“To je još jedan, moram da kažem, poražavajući podatak za nas, jer smo želeli da pomognemo. Ali, naravno, na građanima je da izaberu i da vide da li će posle mnogo godina da se vrate na mrežu ili ne”, rekla je Sotirovski.

Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski, Foto: sajt grada Niša

Akcija EPS-a, uz posredovanje Grada Niša i države, dogovorena je u aprilu prošle godine u Gadžinom Hanu, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tada je najavljeno da će biti ustanovljeni modeli reprogramiranja dugova. Prema dostupnim podacima, od 6.000 domaćinstava iz jugoistične Srbije koji žive bez struje, njih 4.500 je sa teritorije Niša.

Masovnije isključenje domaćinstava, uglavnom zbog neovlašćene potrošnje, započelo je 2012. godine.

EPS Distribucija je po tom osnovu isključila i domaćinstva sa bebama, starima i bolesnima, što Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje.

Neke od porodica će da dočekaju u mraku i hladnoći i desetu zimu, a nije malo ni onih koji su u međuvremenu preminuli, podaci su “Foruma”.

EPS Distribucija: Sve je po zakonu, ali nema dokumenta

“Isključenje struje po osnovu neovlašćene potrošnje sprovodi se po zakonu, a takva isključenja nisu masovna”, saopštili su iz EPS Distribucije krajem 2017, kada je Danas radio seriju tekstova o masovnom isključenju struje domaćinstvima zbog neovlašćene potrošnje.

EPS Distribucija je tada “priznala” da ne poseduje odluku na osnovu koje uslovljava priključenje struje potrošačima kojima je ona isključena po osnovu neolašćene potrošnje izmirenjem svih predhodnih dugovanja, među kojima i onih zastarelih.

„EPS Distribucija ne raspolaže takvim dokumentom“, glasio odgovor na zahtev Danasa da nam odluka bude dostavljena.

Kada se traže građevinska dozvola i dokaz o legalizaciji?

 “Prema tvrdnjama nekih građana, njima EPS i danas, tokom ove akcije, traži za ponovno priključenje građevinsku dozvolu, te dokaz o završenom postupku legalizacije. Prema Uredbi o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, članu 5, EPS to ne sme da zahteva, već je dovoljno da potrošač priloži dokaz o pravu svojine na objektu ili pravu korišćenja tog objekta. Građevinska dozvola može da se traži samo kada se objekat prvi put priključuje na mrežu”, kaže za Danas Profir Živković, pravni savetnik u “Forumu”.

U niškoj Elektrodistribuciji su u martu prošle godine saopštili da građani kojima je struja isključenja zbog neplaćanja računa ili neovlašćene potrošnje mogu da se priključe na elektromrežu po pojednostavljenoj proceduri, odnosno “bez do sada obavezne legalizacije stana ili kuće i građevinske dozvole”.

Ćutanje Ane Brnabić na humanitarni zahtev u vreme epidemije

“Premijerka Ana Brnabić nije nijednom odgovorila na našu inicijativu, iz aprila 2020, da se domaćinstvima u Nišu i na jugoistoku Srbije, kojima je struja nezakonito isključena po osnovu navodne neovlašćene potrošnje, ona za vreme epidemije korona virusa privremeno priključi, a nezavisno od toga vode sudski postupci za svaki slučaj ponaosob, u kojima bi se utvrdilo realno stanje stvari. Slali smo joj takav zahtev uporno šest meseci, po više puta mesečno, ali smo ostali bez odgovora. Inicijativu smo pokrenuli jer su te porodice godinama bez elementarnih uslova za normalan život, a u vreme epidemije u povećanom riziku od zaraze”, kaže Jovan Jovanović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari